Gå til sidens hovedinnhold

Feirer freden med frigjøringskonsert

Artikkelen er over 1 år gammel

Den 8. mai 1945 tok folk til gatene for å feire freden. På dagen for 75-årsmarkeringen bes folk om å holde seg heime.

VALDRES: De seinere åra har valdreskommunene gått sammen om felles markering av frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen. At det er 75 år siden okkupasjonen tok slutt idet tyske styrker gjorde retrett, gjør årets frigjøringsdag ekstra spesiell.

Pandemien bryter ikke rekka med felles markering. «Ikke møt opp» er imidlertid den unisone oppfordringa til dalførets innbyggere, som i stedet bes følge arrangementene på nett, gjennom kommunenes heimesider og valdres.no samt sosiale medier. Tett program blir det fra morgen til kveld.

Les også

- Det er skummelt om vi gløymer å feire frigjeringsdagen

Trommer sammen

På kveldstid trommes det sammen til konsert i Aurdal kirke med Monica Korsli Solberg, Henning Andersen, Kristine Inderhaug Fossheim, Jostein Halden, Bjørn Magne Nyhagen, Anders Nygård og Høre mannskor.

Frigjøringskonserten er fått navnet «Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred» og overføres både via valdres.no og Facebook-sidene til Aurdal kirke og Nord-Aurdal kirkelige fellesråd.

Les også

– Et inferno vi ikke kan forestille oss

Taler og bekransning

Dagen innledes med flaggheising på alle offentlige flaggsteder klokka åtte om morgenen. Samtidig er Odd Erik Holden og Haldor Ødegård først ute blant valdresordførerne til å holde tale og legge ned krans ved bautaene ved henholdsvis Tingvang og Slidredomen.

Seinere stiller Vidar Eltun ved minnesteinen ved Vangstunet, Linda Mæhlum Robøle ved krigsminnesmerket ved Høljerast, Marit Hougsrud på Vangen i Bagn og Knut Arne Fjelltun ved bautaen for veteraner fra Valdres i internasjonale operasjoner på Leira med samme formål utover dagen.

Ringer i kirkeklokker

Etnedalsordfører og regionrådsleder Linda Mæhlum Robøle står i tillegg for bekransning av krigsminnesmerket for Valdres på Valdres Folkemuseum på Fagernes på ettermiddagen.

Blomsternedleggelse blir det for øvrig ved Strand kirke, Ulnes skule og Lakkegata i Tisleidalen. På formiddagen ringes det i kirkeklokkene i flere kirker.

Kommentarer til denne saken