VALDRES: – I Friluftslivets uke 5. - 13. september 2020 feirer vi norsk natur og friluftsliv gjennom en hel uke, forteller Ina Syversen i Valdres friluftsråd.

Friluftslivets uke handler om å inviteres alle i hele Norge til å bli med ut i naturen. Over hele landet er det lagt opp til en rekke friluftslivsaktiviteter i regi av lokale lag og foreninger, organisasjoner, friluftsråd og kommunen der du bor.

– Forslag til aktiviteter er skog- og fjellturer, sopp- og bærplukking, elvevandringer, naturstier, padleturer, klatring, fugletitting, bålkos og pølsegrilling, felles overnatting i telt, turer til spennende historiske steder, søppelrydding eller andre naturopplevelser, tipser Syversen.

Lån utstyr billig eller gratis

– I Valdres har de fleste kommunene en ordning for utlån av friluftsutstyr, ta kontakt med din kommune og sjekk om du kan benytte eksisterende utstyr. Det er ingen vits å blakke seg, sier Syversen.

#nattinaturen 5. september

I 2019 sov opp mot 100 000 ute i friluft – og nå inviteres igjen hele Norge til å sove ute!

– Sett opp teltet i hagen, dra dyna ut på balkongen, slå leir i et skogholt, ved et vann eller overnatt på en fjelltopp. Deler du opplevelsene dine med bilder med emneknagg #nattinaturen kan du i tillegg vinne flotte premier via Friluftslivets uke, forteller Syversen.

#nattinaturen er allemannsretten i praksis, en rett som gjør det mulig for oss i Norge å ferdes fritt, høste fra og oppholde oss i naturen. Men husk at allemannsretten også forplikter til sporløs ferdsel, blant annet at vi vi ikke ødelegger naturen og rydder opp etter oss.

Organiserte turer i Valdres

– Heldigvis trenger man ikke å gå langt for å nye friluftslivet her i Valdres, men for de som ønsker å delta på en organisert aktivitet så sjekk ut arrangementene her og ha en god tur ut, sier Syversen.

5. september: Åpning av 4-toppstur på Nordre Fjellstølen

5. - 6. september: Vassfaret Hengekøyefestival

6. september: Barnas Turlag med tur til Smørlifjell

9. september: Tur til Ålfjell på Vaset

12. september: Bjødalskampen OPP