FAGERNES: Syv år på rad har flere av bygdas fremste lokalmatprodusenter gjort teltet på Skiferplassen om til lokalmatrestaurant torsdagen og fredagen under Norsk Rakfiskfestival i starten av november.

I år drar de den enda litt lenger og tilbyr retter med smaker av de fire nasjonale matskattene som har tilhørighet i Valdres.

Rakfisk og kurv har i mange år stått på lista over de nå 35 produktene som Stiftelsen Norsk Mat mener er i en helt egen klasse i Norge.

De siste årene har også Stølssmør og Rein fra Jotunheimen fått tilsvarende spesialmerker. Det betyr at Valdres har hele fire nasjonale matskatter med utspring fra regionen.

– Lyst å sette ekstra fokus

– Dette må vi gjøre litt stas på. Lokalmaten i Valdres er allerede i en særklasse på smak og kvalitet, men at vi nå er en av de regionene i landet med flest nasjonale matskatter, har vi lyst å sette ekstra fokus på i år, sier Bente Rakstad fra Moahaugen gard.

Sammen med Astrid Inger Haadem i Rein Valdresmat har hun hovedansvaret for at Lokalmatrestauranten på Skiferplassen skal bli en trivelig, lun og smakfull stopp på programmet for glade festivalgjengere under festivalhelgen.

Lokalmatrestauranten er åpen torsdag 3. og fredag 4. november.

Høstens mathøydepunkt

Rakstad og Haadem har servert varm mat i lokalmatrestauranten i alle år og er glade for å se at besøkstallet øker, at folk sitter lengre og gjerne kommer tilbake.

I år har de med seg Ørjan Andreas Ripe Aastveit fra Vøle Gard og kokkeelever fra videregående som serverer bakst og kaffe fra sin Måno Kafé. I kranene renner det selvsagt lokalt øl fra Små Vesen.

Les også

Lokalt øl frå djupet i lokalt vatn slår an: – Folk som har vore her på garden kjem att med tomflaskene og kassa vi har fått laga, og skal ha nye flasker

Rakfisken er ferdig raka, reinskjøttet er ferskt fra fjellet og mange flotte råvarer fra Valdres er nettopp høstet. Det er et perfekt tidspunkt å smake seg gjennom regionens matfat.

– Denne helgen feirer vi rakfisken og den fantastiske posisjonen den har fått på det nasjonale matkartet, så en ekte rakfisktallerken står selvsagt på menyen. I tillegg serverer vi viltgryte med Rein fra Jotunheimen og spekemattallerken med blant annet kurv og stølssmør. Ellers får man kjøpt hamburgere av hjort og angus, samt kaffe og bakervarer. Ingen skal gå sultne fra lokalmatrestauranten i år heller, sier Rakstad og Haadem.

Populær møteplass

Lokalmatrestauranten har blitt en møteplass også for lokalbefolkningen under rakfiskfestivalen.

– Kollegalønsj i Lokalmatrestauranten har blitt et innarbeidet konsept for mange, et slags minijulebord, der man unner seg en hyggelig lønsj eller middag med kolleger og gode venner. Det er spesielt hyggelig for oss å se så mange kjente fjes ved bordene de dagene under festivalen, og vi ønsker alle hjertelig velkomne i år også, sier de to lokalmatentusiastene.