Fire vogntog måtte berges på Valdresflye i natt: Viking har aldri opplevd maken til overraskende kjøreforhold

Artikkelen er over 1 år gammel

Utfordrende vær har ført til at Fv51 over Valdresflye var stengt store deler av fredag natt. Geir Hansebråten i Viking var ikke tilbake fra jobb før klokken 10 fredag morgen.

DEL

VALDRESFLYE: -Vi fikk melding om den første bilen som hadde problemer i 22-tiden torsdag kveld, forteller Hansebråten. Etter hvert ble det klart at hele fore vogntog sto fast. Da rykket de ut fra Kalplassen med to tungbiler. Akkurat hvor vogntogen sto var usikkert, de befant seg i et område uten mobildekning.

Se video av scenarioet i slutten av saken.

Lysene av fire vogntog på rekke og rad

– Da vi kom over på den andre siden av Valdresflye på nyvegen et par km før toppen, så så vi lysene fra fire vogntog på rekke og rad. Det viste seg at det første vogntoget hadde kommet ut av en sving, og møtt et parti på bare 3-400 meter med speilbank klinkis med snø oppå. Snøen var helt løs og festet seg ikke til isen. Vi hadde satt på kjettinger på berginsbilene. Likevel slet vi på glatta vi også. Vi har nok værtute på like glatt føre. Men aldri over en så kort strekning, med helt greit føre både foran og bak, sier Hansebråten.

– Alle de fire vogntogene hadde norsk sjåfør, og var utstyrt med vinterdekk og hadde alt på stell. Men de var alle tungt lastet, en veide 52 tonn, en annen 51 tonn, den tredje 48 tonn og den siste 38 tonn. De tre første sto ganske så tett, men hadde unngått å smelle i hverandre. Men alle hadde sklidd av vegen. Det bakerste voigntoget sto et godt stykke bak. Sjåføren hadde sett lysene på avstand og stanset. Dermed skled han også av vegen, forteller Hansebråten.

Han sier bergingsarbeidet var vanskelig og ikke minst tidkrevende. Med så tungt lastede kjøretøy er det om å gjøre å ta tiden til hjelp for å få dem opp på vegen igjen uten å skade kjøretøy eller last.

Dette gikk bra, men jeg kjenner vi har jobbet lenge, sier han.

Video: Privat

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken