Gå til sidens hovedinnhold

– Fjern lupinene før blomstring

Artikkelen er over 1 år gammel

Naturvernforbundet i Valdres ønsker å opplyse folk om hagelupinen som er svært utbredt i vår region.

Valdres: Et større kartleggingsarbeide er i gang, og initiativet bunner i vern om markblomstene våre.

Pen "pøbelplante"

– Lupinene er vakre planter. Voksevillige, ranke og flerfargede. Det ikke alle vet, er at den også er forbudslistet, som er mer alvorlig enn å "bare" være svartelistet. Dette skyldes at den fortrenger artsmangfoldet der den vokser. Det vil si at våre kjære markblomster og sårbare, truede arter lider under lupinenes formering, sier Fred Kuyper i Naturvernforbundet i Valdres.

Han ønsker først og fremst å opplyse, men også hjelp til å kartlegge og bekjempe lupinforekomsten i Valdres. Lupinene ble i sin tid plantet ut for å binde opp jord og sand langs veger og jernbane, men de har nå spredt seg langt utover veikantene. De er svært utbredt i Aurdal, der de har formert seg godt oppover fjellet og i hyttefeltene. De er også registrert på Beitostølen på 900 moh. Kuyper er spesielt opptatt av om noen finner den langs vassdrag.

- Det er i så fall forekomster som har en svært stor spredningsfare ved at frø fraktes med vannet. Men all bekjempelse er ønskelig. Dessverre utgjør hagelupinen en svært høy økologisk risiko for andre planter, sier Kuyper.

Les også

Starter aksjonsgruppe mot lupiner

Slik fjerner du lupin

Det beste er å fjerne planta ved luking på forsommeren, før blomstring, og deretter foreta en ny luking noen måneder senere. Mindre mengder kan legges innpakket i plast i restavfallet. Tar du lupinene etter blomstring må du legge det du luker/kapper i en svart søppelpose og levere på miljøstasjonen. Der varmebehandles avfallet for å unngå spredning. Husk at lupiner aldri skal legges sammen med hageavfall.

– Lupinfrø er spiredyktige i opptil 50 år, så det er viktig å ta plantene før de utvikler frø. Men plantene vokser fort opp igjen, så man må ta de igjen senere på sommeren. For å være på den sikre siden bør man følge denne prosedyren på samme sted 3-5 år etter hverandre, så det krever sin standhaftighet, sier Kuyper.

Finner du lupiner langs fjellveier, stølslag, hyttegrender eller vassdrag - meld gjerne fra til Fred Kuyper på e-post: kuyp@online.no

Kommentarer til denne saken