Gå til sidens hovedinnhold

Flomfarevarslet hevet til høyeste nivå

Artikkelen er over 3 år gammel

NVE har hevet varselet til rød, altså høyeste nivå.

Valdres: Flere steder er vannet særlig høyt, og Etna har bredt seg ut over store deler av jorder i Sør-Etnedal.

Avisa Valdres har tatt en tur til Leira, Bagn og Sør-Etnedal for å ta temperaturen på vannmassene, og vannet var allerede kommet til bygninger, eller var faretruende nært.

Truer turiststeder nært vann

Både Etna Familiecamping og Leira Camping ligger nært vannet. I Sør-Etnedal har Etna laget små innsjøer på jordene, og noen av hyttene har nå trapp direkte ned til vannet. Bortover dalen ligger også skog og innmark under vann.

Truer campingen på Leira

Også Fossbråtenfossen er svært aktiv, og har derfor gitt Leira Camping en utfordring med elven som vanligvis sildrer rolig forbi. Flere vogner står tett opp til vannkanten, men daglig leder Lars Tore Berg avventer på beskjed fra kommunen om det vil bli aktuelt å flytte dem.

– Til nå har vi kjørt inn masse gråstein for å prøve å dempe vannet, men nå er elven hissig, så det skal veldig grov stein til. Men beredskapsteam og alt står klart. Jeg er ikke videre bekymret, men noe skader regner jeg med det vil bli, forteller Berg.

Sikre og berge eiendeler

– Dersom det er fare for at vann kan trenge inn i boligen, flytt gjenstander og verdisaker opp i etasjene. Tenk også over om biler og campingvogner bør settes i trygghet et annet sted. Dersom du står i parkeringsgarasje som kan bli full av vann, flytt bilen før det er for sent, sier kommunikasjonsrådigiver Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

– Flytt også utemøbler, trampoline og andre løse gjenstander flommen kan ta med seg. Campingvogner og løse gjenstander som flyter ned en elv utgjør både en sikkerhets- og miljørisiko. I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt problemet med plast i naturen. Jeg tror de fleste lett ser for seg hvordan en campingvogn på vidvanke ned en flomstor elv lett kan bli ødelagt og brytes delvis ned, sier Clementz. - Alle som har opplevd flomskader før, vet omtrent hvordan flommen rammer. En liten innsats for å berge store verdier har stor effekt, sier Clementz.

Kommentarer til denne saken