Dette skriver de i ukesrapporten for uke 39 og 40, som ble lagt fram onsdag.

Ifølge FHI har smittespredningen vært relativt stabil de siste ukene i Norge. Grunnen til at de likevel vurderer situasjonen som uforutsigbar, er at smittespredningen øker og flere legges inn på sykehus i andre europeiske land.

Usikkert hvordan det blir

Dette tror instituttet kan være starten på en bølge som skyldes nye varianter, avtagende immunitet i befolkningen og kaldere vær.

De skriver det er usikkert hvor stor bølgen blir i Norge, men at det trolig blir mer smitte, og at helseinstitusjonene må være forberedt.

Tall fra FHIs rapport:

  • Det ble registrert 89 nye pasienter med covid-19 i uke 40 og 102 i uke 39, etter 96 i uke 38.
  • Til sammenligning ble det registrert 983 innleggelser med luftveisinfeksjoner i uke 39, etter henholdsvis 1126 og 1143 i uke 38 og 37.
  • Det er foreløpig rapportert om 7 akuttinnleggelser i uke 40, etter 6 de to foregående ukene.
  • Det er foreløpig registret 27 covid-19 relaterte dødsfall i uke 40 og 22 i uke 39. Tallene kan bli oppjustert.

– En rekke land i Europa har en økning i smittespredning og innleggelser på sykehus. Vi vet ikke hvordan det vil påvirke Norge og hvilken økning vi vil få her, sier områdedirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet (FHI) Trygve Ottersen til NRK.

Samtidig kan det bli aktuelt å gi en fjerde vaksinedose til flere.

11 prosent har fått

11 prosent av den norske befolkningen har så langt fått den fjerde dosen med koronavaksine. Det kan bli aktuelt å anbefale den for flere, sier Ottersen.

– Men det aller viktigste nå er at de som har fått anbefalt vaksinen tar den. For det er de som har størst risiko, sier han.

De som nå har tilbud en fjerde vaksine dose av kommunene er sykehjemsboere, alle som er 65 år eller eldre samt risikogrupper i alderen 18 til 64 år.

Vaksinedekningen i befolkningen som helhet for første, andre og tredje dose er oppgitt til henholdsvis 78, 72 og 54 prosent.