Gå til sidens hovedinnhold

– Forlanger svar på hvorfor vi ikke kan bruke munnbind med kobberoksid fra Bjørn Nythun

Artikkelen er over 1 år gammel

Da pandemien kom ble Sundvolden Hotel et sykehotell for koronapasienter. Det var nær umulig å få tak i smittevernutstyr, men innehaver Tord Laeskogen kjøpte inn munnbind og hansker fra Bjørn Nythun. Men etter en uke fikk han en uventet telefon fra øverste hold.

– Jeg fikk en telefon fra Miljødirektoratet som var veldig tydelig og ikke til å misforstå: jeg måtte ikke bruke munnbindet fra Nythun, for utstyret var ulovlig, fikk jeg beskjed om. Jeg ble litt skremt. Min intensjon hadde vært å få tak i det beste smittevernutstyret, for å sikre mine ansatte og pasienter, men nå føltes det som om jeg hadde gjort noe galt, sier Tord Laeskogen.

Var sykehotell

Det er ikke første gangen Sundvolden Hotel har vært et krisesenter. Det var de også under terrorangrepet 22. juli. Etter at sarsviruset forårsaket en global epidemi i 2002-2003, bygde de en ny fløy på Sundvolden med isolatrom og ventilasjonsundertrykk, som sto klart om det kom lignende virusutbrudd igjen. Det var dette som ble besluttet tatt i bruk som sykehotell da Covid-19 kom til Norge.

– Vi samarbeidet med det offentlige om sykehotell i 3,5 måneder, men i starten av pandemien hadde vi lite smittevernutstyr. Det var rett og slett ikke noe utstyr å få tak i, men så kom jeg etter hvert i prat med Bjørn Nythun om hansker og munnbind lagd med kobberoksid, forteller Laeskogen, som også fikk tak i hele drakter som stekes på over 200 grader for å bli kvitt sporstoffer av corona.

De har opplevd et dramatisk omsetningstap på Sundvolden, som er et at landets største kurs- og konferansehotell, som følge av pandemien. Laeskogen måtte gjøre det som var nødvendig for å få kundene tilbake.

Tok grep

Han kjøpte inn smittevernutstyr fra Nythun, og investert i UVC-lys (en teknologi for å redusere bakterier, virus og andre skadelige mikroorganismer som utgjør en helserisiko) og negativt ladede ioner, som skal fjerne bakteriene i lufta, og hindrer smitteoverføring. De bruker flytende kobberoksid, selvrensende matter på gulvet – i alt har de investert flere hundre tusen kroner på smittevernutstyr for å holde ansatte og gjestene trygge.

– Jeg har blant annet søkt råd hos Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern, da jeg utarbeidet smittevernplanen for hotellet – en plan som har blitt meget omfattende og god. Det var viktig for oss å ha mange og gode smitteverntiltak, da vi både skulle fungere som et sykehotell, samtidig som vi i andre deler av det store hotellet skulle holde landsmøter, kommunestyremøter og andre typer arrangementer, forteller innehaveren, og legger til:

– Vi har stått i krisesituasjoner før, og vi vet at når du står midt i det, så handler det om å ta avgjørelser og gjøre det man tror er riktig, så må man i ettertid ta seg tid til å evaluere og se tilbake på det man har gjort, sier Laeskogen.

Når han ser tilbake på det nå, mener han fortsatt å ha skaffet det beste smittevernutstyret tilgjengelig i Norge, produsert på Leira av Bjørn Nythun.

Krever svar

Nå vil Laeskogen ha svar på hvorfor det settes en stopper for Nythun-produktene når det samme produktet selges i andre land, blant annet Finland, og nå er på full fart inn på det norske markedet, ifølge TV2.

«Vi fulgte pålegget, men finner det veldig merkelig at det samme produktet nå kan selges av produsenten Copper Inside i Norge. I samme artikkel, leser jeg at produktet også selges i Finland, som har samme EU-regelverk. Bryter selskapet loven ved å selge disse produktene?», spør Laeskogen i mailen til miljødirektoratet.

Avisa Valdres har også henvendt seg til direktoratet med spørsmål, og følger opp med svaret fra direktoratet så snart det foreligger.

Les også

TV2 skriver at «et israelsk firma produserer munnbind de hevder dreper koronaviruset. – Det er akkurat det samme munnbindet jeg har produsert på Leira, som ingen har villet høre om, sier Bjørn Nythun

Kommentarer til denne saken