Gå til sidens hovedinnhold

Forsinkelse i vaksineringa - igjen

Omfordeling av vaksiner lager nytt trøbbel for vaksineringa i distriktene.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Regjeringa varsla i forrige uke at mange kommuner – igjen – må vente enda lenger for få vaksiner til befolkninga. Årsaka er at regjeringa etter råd fra Folkehelseinstituttet foreslår å omfordele vaksiner slik at kommuner med vedvarende høgt smittetrykk får flere vaksiner. Regjeringa går inn for at 24 østlandskommuner skal få 60 prosent flere vaksiner enn de ellers skulle ha fått.

Konsekvensen av omfordelinga er at andre kommuner som får færre vaksiner i juni og begynnelsen av juli, må vente lenger med å få vaksinert befolkninga. Det er varsla at det kommer mange vaksiner i dette tidsrommet, og mange kommuner rundt om i landet melder om at det vil bli utfordrende å holde vaksinetempoet oppe, på grunn av lavere bemanning i fellesferien og at mange vil være på ferie i vaksineperioden.

Å lage den beste strategien for hvem som skal vaksineres når og i hvilke kommuner, kan ikke være lett. Spesielt ikke når det kan komme store, lokale utbrudd nær sagt hvor som helst. Samtidig har det nå gang på gang vært tydelig at å bremse smitta på det sentrale Østlandet er utrolig viktig for at koronaviruset ikke skal spre seg videre.

I flere kommuner varsler nå ordførere og kommuneoverleger om at det kan bli vanskelig å få gjennomført ei storstilt vaksinering midt i fellesferien. Hva som blir konsekvensene i Valdres, er for tidlig å si, ifølge regionleder Linda Mæhlum Robøle og ordfører i Sør-Aurdal, Marit Hougsrud. Valdres-kommunene skal torsdag 20. mai ha møte med Statsforvalteren om den nye vaksinestrategien, og om det er mulig for kommunene å oppbemanne for vaksinering i juli og begynnelsen av august. Det er også per nå uklart hvor mye vaksineringa i Valdres blir forsinka med.

Hovedutfordringa er at det på verdensbasis er for lite vaksiner til fordeling. Det som uansett er sikkert, er at vi er avhengige av vaksinen for å få bukt med koronaviruset og dets mutanter. Sjøl om det også her periodevis har vært en del smitte her i dalen, har Valdres hatt lite smitte sammenligna med mer sentrale strøk. Nedstenginga har heller ikke vært så inngripende som i Oslo-området. Det viktigste er å sikre at de som virkelig trenger vaksinene, får tilgang først – uavhengig av bygd eller by.

Per nå ser det ut til at valdriser må smøre seg med enda mer tålmodighet. Da må kommunene ha beredskapen klar når vaksinene kommer.

Kommentarer til denne saken