Gå til sidens hovedinnhold

Første møte med krisestaben siden vaksineringsstart: – Vi må orientere oss

Nord-Aurdal kommune står inni sitt største utbrudd under pandemien hittil. Da pressen ble orientert onsdag ettermiddag var antallet smitta denne uka opp i 25 personer.

NORD-AURDAL: Da kommuneoverlege Per Einar Jahr forlot kontoret senere onsdag kveld, var antallet steget til 28 personer.

– Det øker fremdeles.

Nye smittetilfeller i flere kommuner

Inne i en fase

Smittetilfellene tidligere i uka var i stor grad knyttet til skolesmitte, men det siste døgnets tilfeller har i all hovedsak dreid seg om andre tilfeller. Kun et av tilfellene gjaldt en skoleelev.

– Det kan tyde på at vi er inne i en fase der skolesmitten er i ferd med å slås ned på, men det er ikke noe vi slår fast helt ennå.

Når det gjelder de andre smittetilfellene, forteller Jahr at smittesporingsteamet har en relativt god formening om hvor stammer fra.

– Det har ikke vært noen overraskelser i sporinga, så ingenting tyder på at det er snakk om villsmitte per nå. Tilfellene har stort sett sammenheng på en eller annen måte.

Da de nasjonale tiltakene og reglene ble opphevet, førte dette også til at kommunene fikk færre verktøy å operere med i smittesporinga. Derfor er det vanskelig for smittesporingsteamet å ha full kontroll på hva som skjer og hvem som har vært hvor.

Møte i krisestaben

Torsdag er det møte i krisestaben i kommunen i forbindelse med utbruddet. Dette er det første møtet siden vaksineringa startet.

Jahr forteller at planen for møtet er å orientere om situasjonen, og eventuelle utfordringer man står framfor. Og orientere/involvere andre etater som er relevante videre i prosessen. Mye med bakgrunn i forberedelser innfor festivalen som starter i kveld.

Det skal også drøftes om det vil bli behov for å sette inn ytterligere tiltak.

– Men det er klart, ting som avstandskrav blir helt umulige å håndheve med så mange tusen festglade mennesker.

– Da landet åpnet i september, var myndighetenes råd at det nå er kommunenes ansvar for å iverksette tiltak og lokale forskrifter hvis situasjonen tilsier det. Når er Nord-Aurdal kommune i den situasjonen?

Det går ikke an å tallfeste. For at det skal bli aktuelt, må vi begynne å bevege oss inn på konseptet villsmitte. Når vi opplever at tilfellene dukker opp uten sammenheng og relevans til hverandre, da må man begynne å tenke slike tiltak.

Kommentarer til denne saken