– Forsvaret bør være med på å sikre matberedskapen vår, sier leder i Innlandet bondelag, Elisabeth Gjems, til NRK.

Gjems driver selv gård i Åmot i Innlandet. Rena leir i kommunen er en av Nordens største militærleirer med 2000 soldater. Selv om det ligger flere store potetåkre i Åmot, får soldatene på Rena servert utenlandske poteter i messa.

Les også

Tid for å tenke poteter, løk og jordskokker

Lite norsk innkjøp

Kun 20 prosent av innkjøpene Forsvaret gjør av frukt og grønt, er fra Norge, opplyser organisasjonssjef Gunn Jorunn Sørum i Gartnerhallen.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) driver soldatmessene i Forsvaret. Forsyning av matvarer gjøres i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hans Meisingset.

Inngår rammeavtaler

– Det utlyses anbudskonkurranser, og det inngås rammeavtaler med leverandører som leverer både norske og importerte varer, sier han.

Stortingspolitikerne Bente Åsland (Ap) og Bengt Fasteraune (Sp) støtter begge budskapet fra bøndene. Fasteraune sitter i forsvarskomiteen og sier at han vil stille spørsmål om saken i Stortinget.

Les også

Ti entusiaster om hvordan de lykkes med grønnsaksvekst i det «skjulte» eldoradoet Valdres – fra hytta høgt til fjells til huset ved vannkanten