Ragnhild er eneste kvinnelige kretsdommer i Valdres

Få jenter: Ragnhild Flugstad Øistuen fra Etnedal Fotballklubb er kretsdommer i Indre Østland fotballkrets. Fredag kveld dømte hun en G14-kamp på Gjensidigebanen og søndag gikk hun på linja som assistentdommer i herrer 4. divisjon på Søndre Land.

Få jenter: Ragnhild Flugstad Øistuen fra Etnedal Fotballklubb er kretsdommer i Indre Østland fotballkrets. Fredag kveld dømte hun en G14-kamp på Gjensidigebanen og søndag gikk hun på linja som assistentdommer i herrer 4. divisjon på Søndre Land. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ikke siden Wenche Søndrol fra Vang var kretsdommer på 1990-tallet har Valdres hatt en kvinnelig kretsdommer. Nå styrer talentet Ragnhild Flugstad Øistuen (15) fotballkampene.

DEL

Fagernes: Fredag kveld var det G14-kamp mellom Fagernes og Grue. En kamp med bra tempo og fysiske dueller. Den fikset Ragnhild Flugstad Øistuen på godt vis. Sjølsagt var ikke alle enige i alle avgjørelsene, men det prellet av på dommertalentet fra Etnedal.

– Jeg liker at det er noen tøffe tak. Faktisk så synes jeg det er bedre med en kamp der jeg får litt kjeft, enn en kamp der det rett og slett er kjedelig. Om et lag vinner 12–0 liksom ... det er jeg ikke så glad i, forteller Ragnhild med et smil.

På linja i herrekamp

Denne kampen i G14 elite 11-er vant Fagernes 6–2 mot Grue, men ikke uten «action».

– Det vil alltid være noen små feil her og der, men jeg sier alltid til meg selv etterpå at om jeg ikke har gjort de grove feilene, så har jeg dømt en grei kamp.

– Hva får deg til å synes at dømming er moro da?

– Det er ganske mye. Det startet nok med å tjene penger. Da var jeg bare klubbdommer, men så ble jeg kretsdommer. Nå er det høgeste jeg har dømt en J17-kamp, men jeg skal gå på linja som assistentdommer i 4. divisjonskamp for herrer på søndag, sier Ragnhild.

For øvrig var den J17-kampen hun dømte ikke en helt vanlig kamp, for det var finalen for J17 i HamKam Talent cup. Den ble spilt på Briskeby stadion i august.

Kamp: Ragn­hild Flug­stad Øi­stu­en døm­te G14 Fa­ger­nes mot Grue fredag kveld. Den job­ben klar­te hun fint.

Kamp: Ragn­hild Flug­stad Øi­stu­en døm­te G14 Fa­ger­nes mot Grue fredag kveld. Den job­ben klar­te hun fint. Foto:

– Må tåle kommentarer

– Føler du at du blir respektert som dommer, eller hender det at du får kjeft?

– Noen er veldig hyggelige og sier klart fra at de ikke skal skrike på dommeren. Det hørte jeg i også i kveld, og det setter jeg stor pris på. Men, det hender også at det er motsatt.

– Hva bør fotballkretsen gjøre for å få med flere kvinnelige dommere, tenker du?

– Kretsen må nok vise hvor gøy det egentlig er. Så er det nok flere unge som sliter med å tåle kritikk. Som fotballdommer så må du tåle at noen slenger kommentarer etter deg, for du går sjelden en kamp uten å høre for eksempel: «Dommer, det der var feil», eller sånt, forklarer Ragnhild.

Sluttet som spiller selv

– Spiller du fotball selv også?

– Nei, ikke nå lenger. Jeg sluttet i sommer, for nå har jeg fått så mange dommeroppdrag, sier Ragnhild, som går første året på studiet Helse og oppvekst på Dokka videregående skole.

Kampen mellom Fagernes og Grue gikk etter boka og med foreldrene Syver Øistuen og Anne Flugstad Øistuen på tribunen, hadde Ragnhild også god støtte.

Viktig å rekruttere

Geir Osvald Storengen fra Etnedal har arbeidet for fotballdommere i Indre Østland fotballkrets i mange år.

– Det er svært viktig at vi får rekruttert flere dommere, for vi sliter med dette både i Valdres og Gudbrandsdalen. Vi må få reklamere litt for kursopplegget vårt, som er meget godt. De som vil være dommere får god oppfølging, sier Storengen.

Han kom bare på Wenche Søndrol fra Vang, som forrige kvinnelige kretsdommer fra Valdres – og det stemte.

– Ja, jeg dømte noen år fra jeg var 16 til jeg ble 20. Det var vel fra 1989 til 1993. Grunnen til jeg ga meg den gangen var nok at ikke alle var like greie med kommentarene fra sidelinja, men så ble det også mer travelt etter hvert, sier Søndrol.

Så får vi håpe at det ikke går 25 nye år til neste kvinnelige kretsdommer fra Valdres, men at flere følger etter i Ragnhild sine fotspor.

Vant: Fagernes G14 vant kampen 6-2 og kunne juble etterpå. Her med trener Philip Stensæter.

Vant: Fagernes G14 vant kampen 6-2 og kunne juble etterpå. Her med trener Philip Stensæter. Foto:

Artikkeltags