Framtida trenger sterkere fellesskapsløsninger

SATSING: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre lover et mer tydelig politisk Ap fram mot valget i 2021.

SATSING: Partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre lover et mer tydelig politisk Ap fram mot valget i 2021. Foto:

Av
DEL

Aktuelt (Gudbrandsdølen Dagningen) 24,8 prosent nasjonalt, og 34,1 prosent i Innlandet, er et resultat for Arbeiderpartiet som er altfor dårlig. Nå skal vi jobbe med å løfte oss. For både Norge og Innlandet trenger et sterkt sosialdemokratisk parti.

Det er mange som mener mye om hvorfor Arbeiderpartiet gjorde et dårlig kommune- og fylkestingsvalg. Det er jeg glad for. Fordi det betyr at mange er opptatt at vi skal gjøre det bedre.

Blant dem er Arbeiderpartiets landsstyre og sentralstyre, som forrige uke var samla for å evaluere valget og diskutere veien framover. Tilbakemeldingene var tydelige og ærlige. Dagsorden i en valgkamp som ble prega av sentralisering, klima og bompenger, var ikke til vår fordel, men det er ingen unnskyldning.

Det er vårt ansvar å være relevante og vinne tillit, uavhengig av hvilke saker som dominerer valgkampen. Tilbakemeldingene fra landsstyret var også entydig: Nå skal Arbeiderpartiet konsentrere seg om politikken og bygge en sterkere partiorganisasjon fram mot stortingsvalget i 2021. Vi skal bruke tid på hvorfor Arbeiderpartiet skal styre landet, ikke med hvem.

Og det er det mange grunner til. I Norge anno 2019 ser vi økte forskjeller mellom de som har mye og de som har lite. Mange opplever økt utrygghet i arbeidslivet med små deltidsbrøker og flere midlertidige stillinger. Det foregår en sentralisering av både tjenester, arbeidsplasser og samfunnsoppgaver. Og ikke minst har vi en stor klimakrise å løse, samtidig som vi skal gi folk trygghet for arbeid.

Dette er store politiske utfordringer som trenger sosialdemokratiske svar. Det har vært snakka mye om distriktspolitikk i denne valgkampen. Det dreier seg egentlig om trygghet for helse, arbeid og skole. Saker som er Arbeiderpartiets hovedsaker. Kuttene i helsetilbudet, ikke minst i Innlandet, under denne regjeringa er alvorlig. Vi kommer derfor til å fortsette å prioritere et bedre helsetilbud til innbyggerne i Innlandet. I årets budsjett 70 millioner mer enn høyreregjeringa.

Arbeiderpartiet vil og gå i front for å få nok helsefagarbeidere og sjukepleiere til distriktskommunene i Innlandet, som er i hard konkurranse med byer og større kommuner om nok fagkompetanse. Da må vi tilby flere hele faste stillinger. Og vi skal utvikle Arbeiderpartiets løsninger for Innlandet med flere studieplasser og sørge for at ungdommen vår gjennomfører videregående utdanning.

Men ikke minst skal vi sørge for at overgangen til et fornybarsamfunn skjer på en rettferdig måte, som skaper nye grønne arbeidsplasser. Her har vi i Innlandet en unik mulighet til å sette oss i førersetet.

SINTEF har skissert et vekstpotensial i vår region på 25 000 nye grønne jobber og årlig økt verdiskaping på 20 milliarder kroner gjennom bioøkonomien. Her trengs det en ny statlig aktiv industripolitikk, som Arbeiderpartiet har foreslått. Verdiskaping er en del av det store klima- og miljøprosjektet. Og i Innlandet har vi mange av de helhetlige løsningene for å få det til.

Jeg har sagt at Arbeiderpartiet må bli råere, som et tydelig alternativ til høyreregjeringen. Det gjør vi best med å snakke om egen politikk, og prate med folk i bygd og by om hva de er opptatt av. I denne valgkampen traff vi ikke godt nok på den nerven.

Men noen steder gjorde vi det, også i Innlandet og i Gudbrandsdalen. I Ringebu og i Nord-Fron gikk vi kraftig fram, og sikret oss rent flertall med over halvparten av stemmene. Selv om vi går tilbake, får Arbeiderpartiet fortsatt ordføreren på Lillehammer, og ikke minst den første fylkesordføreren i Innlandet.

Det gir oss god mulighet til å vise fram hva Arbeiderpartiets politikk for rettferdig fordeling, arbeidsplasser og klima betyr. Det er kort tid til stortingsvalget 2021. Vi er allerede i gang med arbeidet.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet

Aps krevende veg tilbake

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags