VALDRES: Kristian Bergsund skal holde tale på Vangen i Bagn og Kåre Helland skal legge ned blomster på bautaen over de falne i andre verdenskrig. På Leira skal ordfører Inger Torun Klosbøle holde tale og legge ned blomster på bautaen for veteraner fra Valdres, i internasjonale operasjoner. Dagen blir avsluttet i festsalen på Valdres Folkemuseum på Fagernes. Dette er 6. året Valdreskommunene har felles markering av 8. mai, og samtlige ordførere forventes til markeringen på Fagernes i kveld.

Viktig historie

– Vi må ikke glemme historien. 8. mai er viktig for å huske da freden kom i 1945. Det er ikke en selvfølge at det er fred over alt i verden, sa Torstein Heggum på tilsvarende markering i fjor. Han deltok i Tysklandsbrigaden fra 1947 og fortalte at det var den letteste tiden han har hatt, han var kokk.

I fjor var det mange med på markeringene, sammen med blant annet veteraner fra Tysklandsbrigaden. Men det ble uttrykt ønsker om at flere slutter opp om denne viktige datoen, spesielt blant de yngre. I 2010 besluttet regjeringen at 8. mai også skal være en merkedag for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til militære veteraner.