Gå til sidens hovedinnhold

Fanga i Frikars drømmeverden

Artikkelen er over 2 år gammel

Frikar setter alle sanser i sving hos publikum når dansekompaniet lokker dem med inn i sitt forunderlige univers i og rundt Åbjørajuvet.

Åbjør: Denne uka viser dansekompaniet si største satsing noensinne – i omgivelser som de aller fleste ved første øyekast nok ikke vil anse som den mest opplagte dansearena. Etter flere år med mindre prøveprosjekt, var det onsdag kveld endelig klart for premiere på «Draumefangaren».

Folk har tydelig venta i spenning. Få timer før første vandrevisning var premiereforestillinga nær utsolgt, og Frikar nådde maksimal kapasitet på 500 publikummere på premierekvelden.

«Flyvende» vardesteiner

Med friskt mot og åpent sinn tok store og små fatt på den drøyt to kilometer lange skogsturen som leder fram til Åbjørajuvet, der selve hovedforestillinga holdes.

Mosen var enkelte steder godt gjennomtrukket etter det kraftige regnskyllet kvelden i forveien, men premierepublikummet kunne ta seg gjennom henholdsvis lett og vanskelig løype i finvær. Vandrerne ble raskt klar over at det på ingen måte var noen vanlig skogstur de hadde begitt seg ut på. Etter å ha bevega seg forbi ei saueinnhegning, en havarert rokk, garninnsurra trær, barnetegninger og «flyvende» vardesteiner, åpenbarte det seg sakte, men sikkert et forunderlig univers det var vanskelig å ikke la seg lokke inn i.

Både naturen, menneskene rundt og alt annet man måtte støte på langs veien føles nærmere i spenninga over å ikke vite hva som venter rundt neste sving. Flere godt voksne vandrere så ut til å finne fram til barnet i seg i løpet av turen.

«Frikaren» sjøl i aksjon

Inntrykkene tok på ingen måte slutt da publikum var kommet fram til selve juvet, der publikum snart fikk se igjen flere av utøverne de hadde møtt på kunstnerposter undervegs ute i løypa.

Totalt 30 aktører medvirker i oppsetninga, deriblant utøvere fra dansekompaniets talentutviklingsprogram, Frikar X, og Toppidrett Frikar, i tillegg til dansekunstnere, tøyakrobater, unge, lokale parkourutøvere, musikere og en installasjonskunstner.

Tilskuerne fikk blant annet se Hallgrim Hansegård danse i hallingtakt bortetter juvkanten, før han sammen med Sudesh Adhana kasta seg ut i veggdans i juvet. «Frikaren» sjøl, som er koreograf og kunstnerisk ansvarlig, er sjøl med som utøver, etter at han måtte gå inn som erstatter for Anita Vika Langødegård da hun fikk brudd i albuen under prøver bare ei uke før premieren.

Grenseoverskridende

Dansekunsten og musikken, som Bjarne Kvinnsland har komponert ved bruk av blant annet lydopptak fra naturen omkring, er grenseoverskridende i «Draumefangaren». At handlinga til tider havner i bakgrunnen for spektakulær dansekunst og suggererende rytmer, er knapt merkbart – man lar seg likevel lede inn i drømmenes verden.

Kommentarer til denne saken