Frikar med treårig millionsatsing på talenter

Stor satsing: Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad (t.v.), Frikar-gründer, Hallgrim Hansegård, og produsent for Frikar X, Benedicte Marie Bjerke, gleder seg til samarbeidet.

Stor satsing: Daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad (t.v.), Frikar-gründer, Hallgrim Hansegård, og produsent for Frikar X, Benedicte Marie Bjerke, gleder seg til samarbeidet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Hele 9,2 millioner kroner skal investeres i Frikars nye talentutviklingsprogram, Frikar X, over de kommende tre åra.

DEL

Mandag ble det nye talentutviklingsprogrammet lansert på kultur- og innovasjonshuset Sentralen i Oslo. Talent Norge, som har som formål å bidra til talentutvikling på høyt nivå innen kunst og kultur, investerer over en treårsperiode tre millioner kroner i Frikar X. I tillegg har programmet også mottatt 3,8 millioner kroner over samme tidsperiode fra Sparebankstiftelsen DNB og 200.000 kroner fra Eckbos legat samt støtte fra en rekke andre offentlige aktører.

Stor satsing

– For oss er dette en stor satsing, og vi knytter med dette til oss en viktig samarbeidspartner som vil bidra til å sikre utviklingsmuligheter for talenter innen dette feltet, sier daglig leder i Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad, mens Hallgrim Hansegård nikker enig. Frikar-gründeren er glad for samarbeidet og har sett fram til å lansere det nye Frikar-prosjektet, som er dyrka fram med ønske om å styrke satsinga på talenter innen fri bevegelseskunst.

– Det er første gang jeg jobber over så lang tid med moderne dansere. Det er veldig fritt arbeid vi gjør sammen. Jeg elsker folkedansen, men samtidig trenger jeg mer frihet enn jeg finner der. Da er det veldig spennende å kunne ta med kvaliteter derfra og jobbe med disse utøverne over tre år, sier Hansegård som er glad for å kunne følge de utvalgte dansernes utvikling over tid.

To av ti valdriser

Blant de 60 som stilte til audition for å bli tatt opp i programmet for nyutdanna, norske bevegelseskunstnere, ble ti personer plukka ut av en jury bestående av Nina Lill Svendsen og Jon Filip Fahlstrøm, i tillegg til Frikar-gründeren sjøl. Hansegård innrømmer at det var en tøff oppgave å komme fram til kun ti talenter, med mange dyktige dansere å velge mellom. De utvalgte utøvere har ulik dansefaglig bakgrunn, er i alderen 17 til 30 år og kommer fra ulike kanter av landet.

Blant de yngste er Håkon Håvelsrud Odden (17) fra Åbjør, som sammen med Oslo-bosatte Anita Vika Langødegård (25) fra Volbu, sørger for sterk Valdres-representasjon. Mens førstnevnte har dansa halling i flere år og går Frikar-linja på Valdres vidaregåande skule, har sistnevnte bakgrunn fra Frikar-akademiet samt en bachelor i moderne dans og samtidsdans.

På skoleturné i høst

Målet med Frikar X, som har «fri deg sjøl» som slagord, er at danserne fra sitt ståsted skal utforske den norske tradisjonsdansen i et moderne format samt dra veksler på hverandres dansekunnskaper.

Sist helg var åtte av de ti samla på Studio for Movement Integrated Arts (SMIA) i Aurdal. Hansegård forteller at den første samlinga lover godt for framtida. Allerede i september venter Frikar X sin første turné, «Slepp», som skal rundt til 38 ungdomsskoler i Oppland.

Les mer i papiravisa.

Artikkeltags