Valdres: – Vi har diskutert dette flere ganger, og det vi kom fram til er litt avhengig av hytteforbudet.
– Når det kom, så mener vi det er strengt å stenge ned hele Valdres, og innføre karantener for de studentene som er friske og har tilholdssted i Valdres til vanlig. Det er jo en viss risiko når ungdommer reiser til og fra studiestedet, men dette gjelder jo også varetransport og pendlere som reiser mellom Valdres og for eksempel Oslo, sier kommuneoverlege i Etnedal, Tor Inge Kristianslund.

100 prosent friske

Men kommuneoverlegene er enige om at det må være streng sjøldisiplin for de studentene som velger å ta påskeferien i Valdres. Og reglene gjelder fra nå. Det er ingen undervisning på norske høgskoler og universiteter i øyeblikket.

– De som har tilhørighet i Valdres kan komme heim i påska, men de må være 100 prosent friske. Har du noen som helst sjukdom, så hold deg der du er. Vi skal ikke nekte elever og barna våre, som har adresse i Valdres, å komme heim, men det er noen regler som må følges.

– Det må Ikke flere enn fem samlet, dersom det ikke er familiemedlemmer fra egen hus og heim. Og vi blir veldig lite glade hvis noen samles og tar en fest, så vi anmoder sterkt om at alle reiser dit de holder til, og blir der. Det skal veldig lite til å fyre opp dette bålet, sier kommuneoverlegen.

Sammenligner med tørr sommer

– Sjøl om vi har bare seks personer som er blitt smitta i Valdres så langt, så er dette å regne som en tørr sommer med skogbrannfare.

- Det skal veldig lite til før det blusser opp og vi har full overtenning, sier Kristianslund.

– Det blir viktigere enn noen gang, at vi jakter på dem som er smitta og nærmiljøet rundt. Det er akkurat nå vi kan jakte på dem som er smittebærere, for å unngå spredning av dette koronaviruset lokalt, sier Kristianslund.

– De som kommer heim av studenter må heller ikke besøke folk i risikogruppa. Her regnes alle over 65 år, uansett helse, og de som har hjerte- og karsjukdommer, lungesykdommer, diabetes eller har andre kroniske tilstander.

– Ingen skal besøke noen som befinner seg i den såkalte risikogruppa. Det kan for eksempel være tilsynelatende friske folk over 65 år, som har høgt blodtrykk eller blodsukker, uten å vite det. Disse kan bli veldig sjuke, dersom de blir smittet av Covid-19-viruset, advarer Kristianslund.

Hold god avstand

– Og det er også viktig å holde avstand. De nyeste reglene er minst én meter utendørs og minst to meter innendørs. Det er en tanke bak det, at de som er sjuke holder seg heime til de er 100 prosent friske. Klarer vi det, og samtidig komme under en reproduksjon av viruset på 1:1, så bryter vi ei barriere. Da vil dette avta, sakte men sikkert, sier kommuneoverlege i Etnedal, Tor Inge Kristianslund.