Folks ærlighet i Valdres kommer småfuglene til gode

Titus Overdevest  ved fengselet og ornitolog Trond Øigarden har lagt hodene sammen og utviklet fuglekasser de tror vil appellere til ærlige mennesker i Valdres.

Titus Overdevest ved fengselet og ornitolog Trond Øigarden har lagt hodene sammen og utviklet fuglekasser de tror vil appellere til ærlige mennesker i Valdres.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det begynner å kvitre i busk og kratt. I år skal vi ha to små ærlighetsmarkeder med småprodukter på Fagernes og Leira, forteller Anne Knutsen fra administrasjonen i fengselet. Vi har fått velvillig plass hos både FK-senteret og Valdres Amfi. Erfaringene med tillitsbasert salg er så gode at vi har lyst til å utvikle dette litt mer – og denne gangen med blant annet en serie nye fuglekasser.

Det høres at dagene blir lengre

Med god hjelp fra biologen Trond Øigarden i Norsk ornitologisk forening ønsker fengselet samtidig å spre kunnskap om hvordan fuglekassene kan bli til mest mulig nytte og glede for både folk og fugl. Allerede nå kan vi være heldige å høre små endring i fuglesangen, sier biologen. Særlig kjøttmeisen kan være tidlig med sine vårmelodier når sola stikker frem og dagene strekkes litt i begge ender. Med økte daglengder våkner hormonene i de små fjærkledde kroppene og kampen om både make og territorium begynner – det er her fuglesangen kommer inn, sier han - og for noen arter er det nå nye boliger bør opp. I år bidrar biologen på vegne av Norsk ornitologisk forening for den lille informasjonsfolderen som henger ved alle fuglekassene som produseres på fengselet - en liten enkel veileder for de som ønsker å bosette en eller to småfugl-familier i hagen eller på hytta.

Fugler ved hus og hytte


Vi tenker lett på fuglekasser som et hjemme-rundt- huset fenomen, men saken er at det er like mange som trenger en trygg reirplass på hytta eller stølen, sier Trond Øigarden. Mange av de samme artene dukker opp i kassene på fjellet, men også noen mer typiske fjellfugler som rødstjert. I det hele tatt er det ingen grenser for hvor fuglekasser kan settes opp, men samtidig har det ingen hensikt å sette opp masse kasser som ikke blir fulgt opp. En fuglekasse bør rengjøres hver vinter, og dessuten må ståltråd eller annet opphengsmateriale løses på, så det ikke gror inn i treet.

Parakittenes fremmarsj i Europa

Titus Overdevest ved fengselet fikk ideen til fuglekasse-salgsutstilling etter inspirasjon fra et nederlandsk fuglehusmarked. Noen innsatte kastet seg over ideen - og sånt blir det mye spennende og flott ut av. Titus tror at variasjon i farge og form kan kan være med å inspirere både voksne og barn til å henge opp flere fuglekasser rundt i Valdreshager og hytter. Selv er Titus opprinnelig fra Nederland og forteller at de mange steder der opplever at rømte parakitter formerer seg og opptrer i store flokker i tettsteder - og så fortrenger de naturlige fugleartene. Vi vil nok ikke oppleve parakitt- flokker i Norge - til det er det for kaldt - men det er ingen tvil om at endringer skjer og at også noen av våre småfugler opplever utfordringer og trangere kår.

Endring i skogbruket

Trond Øigarden sier at noen av våre hjemlige arter er under press, men her er årsakene andre. For eksempel virker det inn at vi har mindre gammel skog - skog med døende trær som hakkespettene kan lete etter insekter i. Når det blir færre hakkespetter blir det også færre små og store hulrom som andre fuglearter kan hekke i. Fuglekasser er en utmerket måte å avhjelpe noe av denne «bolignøden» på.

Setter på plass: Det ble ordentlig dandert da markedet på FK-senteret ble satt opp torsdag ettermiddag.

Setter på plass: Det ble ordentlig dandert da markedet på FK-senteret ble satt opp torsdag ettermiddag.

Gjensidig nytte og glede

En rik og allsidig småfuglbestand gir ikke bare fuglesang og koselig besøk i hagen - mange arter er også svært nyttige. Gartner Anders Nordrum ved fengselet, sier at både meiser og fluesnappere gjør betydelige innhugg i bestanden av skadeinnsekter som kålmøll og forskjellige larver, dessuten setter de til livs anselige mengder av både fluer og mygg - og det er jo ingen bakdel.

Full tillit

Vi kommer til å bruke et tilsvarende selvbetjeningsopplegg som vi allerede gjør på ærlighetens marked. Folk er faktisk veldig redelige og ønsker å gjøre opp for seg - er erfaringen vår, sier Anne Knutsen. Jeg tror det er så enkelt at når kundene har bestemt seg for «hustype», putter de pengene i kassa og er glad for å ha bidratt til en god arbeidsdrift for de som soner hos oss.

Artikkeltags