Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesmannen: – Alle i husstanden oppfordres til å holde seg hjemme

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi er inne i en svært alvorlig situasjon, sa fylkesmann Knut Storberget da presenterte ytterligere kjøreregler for kommunene i Innlandet.

(Gudbrandsdølen Dagningen) Fylkesmannen la vekt på det fremover vil bli både krevende og utfordrende dager og uker, der det hovedsakelig handler om å både forhindre og forsinke smitte.

Presset øker på kommunene

Presset øker på kommunene, det blir færre ansatte til å sette inn i tjenestene, og det blir derfor viktig å redusere belastningen på hjelpeapparatet fremover, påpekte fylkesmann Knut Storberget under en pressekonferanse fredag.

– For hver eneste menneske vi klarer å forhindre smitte på, desto viktigere er det for å redusere belastningen for hele hjelpeapparatet, fra prøvetaking til intensivbehandling. Det å kunne få spredd det utover i tid vil være helt avgjørende, og i så måte står det om liv. Det forventes jo at de neste ukene at kommunene får flere syke mennesker, som trenger behandling og omsorg, og det blir færre ansatte å sette inn i tjenester. Vi forventer betydelige utfordringer med utsatte grupper

For å gjøre ytterligere tiltak for både å forhindre og forsinke smitte, slik at belastningen kan reduseres, ble det klart at Fylkesmannen kommer med ytterligere anbefalinger og felles kjøreregler for kommunene i Innlandet.

Hold dere hjemme

– I disse anbefalingene har vi sagt at man bør avlyse sosiale sammenkomster som russerarrangementer, familietreff og kaffetreff, og at alle i husstanden oppfordres til å holde seg hjemme. Vi har også tatt inn at man handler i nærbutikken, der kun en person handler per husstand færrest mulig ganger i uka. At man unngår i butikken når man har luftveisinfeksjoner, og at eldre og sårbare grupper holder seg hjemme, sa Storberget da fortalte om enkelte av tiltakene.

Til GD understreker han at det handler om å begrense at folk møtes fysisk, rett og slett for å forhindre og forsinke smitte av korona.

– Det er anbefalinger som går på det å begrense at folk møtes fysisk. Våre anbefalinger knyttet til individuell hygiene står ved lag, og så er det anbefalinger knyttet til butikker der man får tak i mat, samt at vi anbefaler at man bør avlyse sosiale sammenkomster, og at det foretas digitale møter for offentlige og private aktører, oppsummerer fylkesmann Knut Storberget til GD.

Fylkesmannen kommer med følgende nye og oppdaterte kjøreregler:

Nye:

  • Forsamlinger med mer enn ti personer bør unngås
  • Alle i husstanden oppfordres til å holde seg hjemme
  • Handle i nærbutikken, og slik at kun en person handler per husstand, færrest mulige ganger i uka.
  • Be naboen om hjelp og hjelp naboen, men vær obs på smitte

Oppdaterte:

  • Testing avgjøres etter kriterier fra Folkehelseinstituttet fhi.no

  • Bruk hjemmekontor, digitale møter etc. så mye som overhodet mulig

  • Avlys sosiale sammenkomster (russearrangement, bursdager, kaffebesøk, familietreff)

  • Alle landets barnehager, skoler og universiteter/høyskoler holdes midlertidig stengt.

  • Kommunene må sørge for et tilbud til barn av foreldre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner, og barn med særlige omsorgsbehov.

Les også

Solveig (31) og Anders (38) måtte utsette vinterbryllupet om to uker: – Det er selvfølgelig kjedelig å måtte utsette en dag man har gledet seg til lenge, men det betyr lite i det store og det hele

Kommentarer til denne saken