Ga "bøter" med takk og godteri - ønsker å sette fokus på å rygge inn ved parkering

"BØTELEGGING": Folkehelserådgiver Kristi Westerbø og rådgiver i oppvekst, Oddrun Strømmen, var ute og la på «bøter» på biler som stod parkert rundt i Fagernes.

"BØTELEGGING": Folkehelserådgiver Kristi Westerbø og rådgiver i oppvekst, Oddrun Strømmen, var ute og la på «bøter» på biler som stod parkert rundt i Fagernes. Foto:

Nord-Aurdal kommune har i disse dager en trafikksikkerhetskampanje gående - RYGG INN, KJØR UT. Som går ut på at det er langt tryggere å rygge inn ved parkering, slik at man kan kjøre ut når man skal avgårde igjen.

DEL

NORD-AURDAL: Uhell og alvorlige ulykker skjer på parkeringsplasser i forbindelse med biler som rygger ut, og særlig små barn er utsatte. Velger man å rygge inn (der det er mulig) og kjøre ut har man redusert risikoen betraktelig.

Enkelt, men ulempe

Mange velger å kjøre rett inn i parkeringslommen når de kommer til parkeringen, fordi dette kanskje oppleves som det enkleste der og da. Men å parkere med fronten inn kan fort medføre ulempe når du skal forlate plassen. Du har dårligere oversikt over omgivelsene når du rygger ut sammenlignet med når du rygger inn.

– Trygg trafikk har hatt fokus på dette i en årrekke. Vi ønsker å skape litt ekstra oppmerksomhet lokalt på temaet som ett av trafikksikkerhetstiltakene vi gjennomfører i år, forklarer Oddrun Strømmen, leder for trafikksikkerhetsgruppa i Nord-Aurdal.

Kommunen har mottatt tilskuddsmidler til kampanjen.

– Mange er kjempeflinke

Fredag var folkehelserådgiver Kristi Westerbø og rådgiver i oppvekst, Oddrun Strømmen, ute og la på «bøter» på biler som stod parkert rundt i Fagernes.

– Mange er kjempeflinke, sier Kristi Westerbø.

– Vi fikk snakket med en del folk mens vi var ute, og svært mange tar det som en selvfølge at man skal rygge inn når man parkerer. Det er jo betryggende at mange allerede er bevisst. Ikke alle parkeringsplasser er like ideelle å rygge inn på, så det vil ikke gjelde over alt. Eksempel på dette er en del skråparkeringer, forklarer Westerbø.

Håper "støkken" sitter

Da de var innom Fagernes barnehage, sto de fleste parkert med fronten ut. Disse bilene fikk også «gul bot» men med en takkehilsen for at de har parkert ved å rygge inn. Med en liten godterihilsen håper trafikksikkerhetsgruppa at folk oppfatter dette som en vennlig påminnelse. Det at oppfordringen er utformet som en parkeringsbot, er selvsagt bevisst.

– En bitteliten støkk når man ser lappen gjør at man husker budskapet litt bedre, smiler Westerbø.

Medie- og reklamebyrået Tala på Leira har bidratt med materiell til kampanjen.

GOD KULTUR: De fleste som har parkert utenfor barnehagen har fått med seg fordelene med å parkere med snuten ut.

GOD KULTUR: De fleste som har parkert utenfor barnehagen har fått med seg fordelene med å parkere med snuten ut. Foto:

Artikkeltags