Gå til sidens hovedinnhold

Går tilbake til «gammel» ordning – nå kan du sjøl bestille oppkjøring

Fra førstkommende mandag vil Statens vegvesen legge ut tilgjengelige oppkjøringstimer via sin egen nettside.

– Fra mandag 4. oktober kan du selv bestille oppkjøringstime, det vil si at Statens vegvesen går tilbake til ordningen slik den var før koronautbruddet. Dette frigjør ressurser fra trafikkskolebransjen som har hatt denne oppgaven mens koronapandemien var på sitt mest intense, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen i en pressemelding.

Utvider bestillingstiden

– Som en midlertidig ordning utvider vi nå bestillingstiden fra 10 til 16 uker for oppkjøring i førerkort klasse B. Dette høres vel ikke umiddelbart ut som en forbedring, men dette gir oss og fleksibilitet til å kunne koble kandidater og ledige timer over lengre tid. I en overgangsperiode oppnår vi å få litt å gå på – hvis noe uforutsett skulle skje i løpet av 4-månedersperioden. Med disse endringene håper vi gradvis å kunne ta ned ventetiden på oppkjøring, fortsetter Børstad.

Avdelingsdirektøren påpeker at det fortsatt er flere kandidater som ønsker oppkjøring enn det er tilgjengelige timer, noe som fører til en betydelig kø for oppkjøring. Håpet er likevel at den nye ordningen skal gjøre fordelingen mer forutsigbar både for dem som skal kjøre opp og trafikkskolene.

Økt antall oppkjøringer

Statens vegvesen opplyser videre at de så langt i år har gjennomført 15 prosent flere oppkjøringer enn 2019, som var siste normalår før pandemien brøt løs.

– Økningen skyldes at det har vært mange flere som har ønsket å ta førerkort enn tidligere. Det er mye å lære av en så spesiell situasjon som vi har hatt de siste 18 månedene. Blant annet har vi lært at det ikke er pandemien som er største utfordringen, men en utilsiktet konsekvens av pandemien ved at mange i de største byene ser seg tjent med å ha førerkort som alternativ til kollektivtilbudet. Til tross for utfordringer og begrensninger pandemien har gitt oss, har vi klart å øke antall gjennomførte prøver, uttaler Børstad videre.

– Oppkjøringen er et viktig ledd i å sikre at alle som slippes løs bak rattet er trygge sjåfører. Selv om det er stor pågang, slakker vi ikke på kravene som stilles til nye sjåfører. Vi arbeider hele tiden for nullvisjonen for drepte og hard skadde i trafikken, avslutter avdelingsdirektøren.

Kommentarer til denne saken