Besseggen vil bli nasjonal turiststi

Besseggen vil ha status som Nasjonal turiststi.

Besseggen vil ha status som Nasjonal turiststi. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fjellsenteret i Lom har søkt om ny status for en av Norges mest populære fjellturer.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Fire millioner kroner er søknadssummen, mens det totale budsjettet er på 5,2 millioner kroner.

Det er Klima- og miljødepartementet som har bevilget penger til formålet. 10 millioner var i potten i fjor, det samme i år. Søknadsfristen var 1. november. I år er det Stiftelsen Varde som administrerer ordningen.

– Vi har ikke hørt noe enda, sier daglig leder ved Fjellsenteret i Lom, Mai Bakken.

Årlige bevilgninger

Får Besseggen slik status, kan det vanke årlige bevilgninger. Det er også intensjonen fra regjeringen sin side og noe det skal jobbes med på sikt, ifølge Bakken.

Midlene skal brukes til ymse formål, som stitiltak, Besseggenpatrulja, bedre kollektivtilbud, tilrettelegging for fotopunkt og bygging av formidlingsrom på Gjendesheim.

– Etter det jeg kjenner til har ingen nasjonalparker fått slik status, og Besseggen ligger jo i nasjonalparken. Det er en tursti som er mye brukt – og som kommer til å bli mye brukt i årene framover. Den er markedsført av mange aktører og da er det viktig å ha et system som holder på kvaliteten i området, mener Bakken.

Over 60.000 gikk ruta i sommer. Det medfører naturlig nok mye slitasje på terrenget. Så mye at midlene som bevilges i dag ikke er tilstrekkelig. Det er da snakk om tiltaksmidler for stiskjøtsel. Tidligere har sherpaer fra Nepal vært engasjert for å utbedre stien opp til Veslefjellet, blant annet.

– Sherpaene kommer igjen, med andre ord?

– Det er for tidlig å si, men vi skal bruke midler på slike ting, ja – og kanskje videreutvikle måten det er gjort på, sier Bakken.

Ni tiltak

Besseggenpatrulja, som har en hjelpe- og rådgivende funksjon for turgåere på ruta, har hatt stor effekt de to sesongene den har fungert. Antall redningsaksjoner har gått kraftig ned. Politiet og AMK ønsker at ordningen opprettholdes og Bakken håper på driftsmidler til denne.

I søknaden er det også nevnt forebyggende tiltak, og da særlig myntet på en episode i år hvor luftambulansen ikke kunne lande som følge av dårlig vær. Hjelpemannskapet måtte ta seg inn via Bessvatnet i stedet. Midler til innkjøp av båt, motor og annet sikkerhetsutstyr er nødvendig.

Kollektivtilbudet til Gjendeområdet bør også styrkes, mener Bakken. I dag kommer de fleste med privatbil. Det er ønskelig å flytte trafikken mer over på buss – og da er særlig ruta Otta-Gjendesheim aktuell i høysesongen. Skyttelbusser fra Lom, Vågå og Beitostølen skal også vurderes.

Totalt er det listet opp ni tiltak i søknaden som alle er vurdert opp mot autorisasjonskriteriene for Nasjonale turiststier.

Nå er det bare å vente på svar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken