12 nye statsborgere i Valdres

Avla ed: 200 nye statsborgere avla ed for Norge i Gjøvik Fjellhall.

Avla ed: 200 nye statsborgere avla ed for Norge i Gjøvik Fjellhall.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag 28. april ble det arrangert statsborgerseremoni i Gjøvik Fjellhall, i regi av Fylkesmannen i Oppland.

DEL

Gjøvik: Det var den store dagen for «nye nordmenn». Den offentlige statsborgerseremonien har kultur og taler, mat og sang – men det som først og fremst utpeker seg er gleden over samværet; praten folk imellom, fotograferingen av hverandre eller selfiene foran det norske flagget. Dette var dagen da fylkesmannen var kjendis og ble invitert med på utallige bilder, og da ordførere nærmest ble som lagledere. En dag for møter mellom mennesker, der hovedpersonene er de som har blitt norske statsborgere i løpet av det siste året. Det var mer enn 200 av dem samlet lørdag. Stedet de og deres gjester møttes var omgitt av «Mor Norge» på alle kanter, som fylkesmann Sigurd Tremoen sa det. Altså i verdens største publikumshall i fjell; Gjøvik fjellhall. Få ting er mer norsk enn gråstein!

Født i 38 forskjellige land

De hadde med noen fra sin familie, eller venner fra sitt fødeland, eller venner og naboer som var «erke-norske» og som hadde bidratt i de nye nordmenns liv. For ingen skal være i tvil om at disse menneskene har et liv forut for dagen de ble norske. Hovedpersonene ble født i 38 forskjellige land på kloden – altså fra en femdel av jorden land, ifølge dagens hovedtaler. Etterpå har de, på forskjellige måter og til forskjellig tid i livet, forlatt sitt fødeland. Nå har de det til felles at de bor i en av 21 kommuner i Oppland. De har skapt sine egne livshistorier som akkurat denne dagen ble vevd sammen til en minnerik dag med et tettpakket program. Noen tenåringer med flesteparten av årene på norsk jord, men også mange voksne, og han på over 70.

Nye nordaurdølerr: Nord-Aurdals ordfører Inger Torun Klosbøle sammen med "sine" nye statsborgere Kiddun Bereketeab Gebreselasie Negassi og Matiwos Mehari Weldeab.

Nye nordaurdølerr: Nord-Aurdals ordfører Inger Torun Klosbøle sammen med "sine" nye statsborgere Kiddun Bereketeab Gebreselasie Negassi og Matiwos Mehari Weldeab.

– Flott det er blitt en seremoni

– Jeg husker jeg ble skuffet, sier statsborgerseremonien i Opplands hovedtaler i 2018, Alfredo Zamudio – som kom til Norge som 15 åring midt på 70-tallet.

– Jeg fikk jo et brev med at jeg var tildelt norsk statsborgerskap, men spurte meg: Var det alt? Ingen annen markering? Jeg er glad det er blitt seremoni til å markere statsborgerskapet, sier han. I sin tale ønsket han de nye statsborgere velkommen fra de som kom foran. Alfredo Zamudio kom sammen med sin far til Norge som politisk flyktning fra Chile. Han har viet sitt liv til arbeid for flyktninger og mot krig.

Etnedal: Store og små fra Etnedal på statsborgersermeoni, sammen med ordfører Toril Grønbrekk.

Etnedal: Store og små fra Etnedal på statsborgersermeoni, sammen med ordfører Toril Grønbrekk.

– Sammen utgjør folket det norske

– Velkommen til Norge fra oss som har kommet før. Det vil komme flere hit – og de skal også ønskes velkommen. Velkommen til å være med på å bygge nasjonen Norge videre, sa han. Også fylkesmann Sigurd Tremoen var inne på dette i sin tale da han henvendte seg til de nye statsborgerne:

– Jeg håper du vil bidra til samfunnet der du bor – med din kunnskap, dine ideer og kultur. Jeg håper du vil bidra til vekst, velstand og velferd. Tremoen fortsatte:

– For nå er du norsk! Synes du vi har lagt en altfor lang vinter bak oss? At det har vært for kaldt? For mye snø? Om du svarer «ja» på dette, er det helt greit. For norsk statsborgerskap betyr ikke at alle nordmenn er enige om alt, eller at vi skal være like. Men alle er like mye verd! sa han.

12. seremonien i Oppland

Så står det igjen å nevne at Ingvild Nagell-Dahl sang gråten fram i halsen på mange, at Fjellhallens folk leverte både snitter og bløtkake til alle de om lag 600, og at alle nye statsborgere, og noen av deres barn i tillegg, stilte på fellesbildet som markerte slutten på den 12. statsborgerseremonien i Oppland.

Artikkeltags