Gå til sidens hovedinnhold

God håndtering i småkommuner

Forrige uke ble en test på hvordan smittehåndtering i en liten kommune kan være.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Torsdag forrige uke testa en av gjestene på Fondsbu positivt for korona. Det som kunne blitt et stort smitteutbrudd, ble i stedet slått ned i starten, før det fikk spredd seg blant gjester, ansatte og andre som har vært i kontakt med vinterferieturistene.

Det har vært stor spenning knytta til hvordan smitta kunne bre seg i forbindelse med vinterferieukene. Forrige uke avvikla Oslo og gamle Akershus fylke sin vinterferie, og denne uka er det Innlandet og gamle Hordaland som står for tur. Sjøl om det er litt tidlig å konkludere, ser det i skrivende stund ikke ut som at koronasmitta har spredt seg lokalt i Valdres-kommunene.

Smitteutbrudd på Fondsbu. Alle 50 gjester i karantene

Mye kan vi takke beredskapen i Vang kommune for. Det er når det blåser som verst at man får testa hvordan rutiner og beredskap virkelig fungerer. Det er i krisetid man finner ut om kommandolinjene fungerer. Om man har kontroll på rutiner, at alle gjør det de skal, at smitte kan hindres.

JVB: – Veldig spennende før vi får testet våre ansatte

Som eneste DNT-hytte kunne Fondsbu tilby hurtigtesting. Det viste seg å være et godt sjakktrekk da en av gjestene på hytta merket luftvegssymptom. Vedkommende ble testet, og testen var positiv. Gjesten ble satt i isolasjon, og de 50 andre gjestene ble raskt satt i karantene. Fra da av og de neste par dagene viste apparatet i kommunen at også små kommuner kan ha god beredskap og god håndtering.

Små lokalsamfunn der alle kjenner alle kan være et fortrinn for beredskapen. God oversikt over hva ulike personer og miljø kan stille opp med, korte linjer fra kommuneoverlege til det frivillige apparatet, helsevesen og næringsliv, at lokalkunnskap kommer til sin rett når titalls gjester skal fraktes ut fra fjellet, eller når folk som skal sitte i karantene prøver å ta Valdresekspressen til Oslo.

Fondsbu stengt inntil videre

I regjeringas ordforråd vil denne håndteringa kunne kalles «robust».

Kommunene har hatt ett år å legge gode beredskapsplaner på. Når det da smeller, er det godt å vite at planene fungerer. Ikke minst har kommuneoverlege Marit Tuv i Vang en stor del av æra for at det gikk så bra på Fondsbu, sammen med bestyrer Solbjørg Kvålshaugen og betjeninga ellers på Fondsbu.

Det er vanskelig å konkludere med at det var feil å holde turisthyttene åpne i vinterferien. Kanskje ville vi sett annerledes på det, om det hadde blitt et stort smitteutbrudd på Fondsbu. Samtidig viser smitta hvor sårbare vi er. Hvor raskt denne smitta kan bre om seg, om vi ikke passer på. At man kan være symptomfri ved avreise, men likevel være smitta av korona. Da må smittetiltakene overholdes.

Kommentarer til denne saken