I skyggen av vårsolen finnes det mange som ikke deler forventingen og gleden over lysere og lengre dager, selvmordsstatistikken vitner om dette.

Å fortsette å leve oppleves ikke som en mulighet

Kirkens SOS har mange samtaler om ensomhet og at livet føles vanskelig å leve. Vi hører at det for noen er ekstra tungt når det er ferie og høytid. Å fortsette å leve oppleves ikke alltid som en mulighet.

De fleste finner hjelpen de trenger, men selvmordsstatistikken viser at det er altfor mange som ikke holder ut og som taper kampen de står i. April og mai har lenge vært blant de månedene med flest selvmord i Norge. Statistikken til tross, i Kirkens SOS hører vi daglig om hvor hardt mennesker kjemper for å holde ut i livene sine. De færreste vil dø, men de vet ikke hvordan de skal fortsette å leve.

Vi finner håpet sammen

Det mest forunderlige i vår tjeneste er at det ofte er når vi prater om det som er aller mest sårbart og fortvilelsen er størst at vi finner håpet og styrken til å holde ut sammen. Det betyr at en god samtale med et medmenneske som bryr seg kan være nyttig for å sortere tankene – og kan bidra til at den selvmordsnære gir livet en ny sjanse.

For oss i Kirkens SOS, som daglig møter mennesker som kjemper for å velge livet, er de gode grunnene til å leve vi holder fast på. I vår verden kan det finnes det grunner til å ønske avslutte livet, og de kan være forståelige, men de er aldri gode. De gode grunnene vi får høre om i samtalene om liv og død – det er de gode grunnene til å leve.

De gode grunnene til å leve

Vi mennesker er forskjellige og hva som gir oss håp varierer fra person til person, det samme gjør hva vi lever for. Problemet for mange er at vi kan glemme disse gode grunnene. Derfor vil vi gå inn i påsken med å minne deg på 10 gode grunner til å leve.

Å bety noe for noen.
Alt det jeg ennå ikke har opplevd.
Vennene mine.
Barna mine.
Bestemor og bestefar.
Håpet om at noen plutselig ringer for å høre hvordan jeg har det.
Håpet om å bli stormende forelsket.
Å bli venner igjen med broren min som jeg ikke har snakket med på mange år.
Å hilse på tantebarnet mitt som ennå ikke er født.
Kicket jeg får av å stå på ski ned en fjellside der ingen har kjørt før deg.

Med disse 10 gode grunnene til å velge livet ønsker jeg dere en riktig god påske! Og husk – vi er her ALLTID, hvis du trenger noen å snakke med!