Gå til sidens hovedinnhold

Gründere bør også få «fødselspermisjon»

Retten til foreldrepermisjon gjør det mer attraktivt å få barn, men det er ikke bare flere barn Norge trenger fremover.

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Under pandemien var rekordmange helt eller delvis utenfor arbeid. For å legge til rette for flere arbeidsplasser, innovasjon og vekst bør vi også gi gründere rett til permisjon fra jobb, akkurat som når man blir forelder. I Sverige har arbeidstakere rett på seks måneder permisjon fra jobben om de vil starte egen bedrift. Det bør vi ha i Norge også.

Tenk deg at du har en fast og godt betalt jobb i dag, men også sitter på en idé til en oppstartsbedrift. Eller kanskje en venn av deg er gründer. Kanskje kan ideen lykkes, tenker du, og et nytt eventyr kan startes. Er det verdt å si opp jobben for å prøve? Men, så tenker du et steg videre. Hva vil banken si, om du som har boliglån bare sier opp jobben og all sikker inntekt? Og familien din, som du føler et ansvar for å forsørge? Tenk om det ikke finnes sikre jobber til deg senere, om oppstarten feiler eller du går tom for sparepenger? Vi i Høyre mener at staten skal heie på jobbskapere!

I Innlandet er vi gode på å tenke nytt. Dagens Næringsliv har kåret landets mest fremgangsrike bedrifter, såkalte Gasellebedrifter, siden 2003 og på denne listen finner vi hele 170 bedrifter fra Innlandet. På denne listen finner vi blant annet Non-Stop Dogwear AS fra Brøttum.

Bedriften har blitt kåret til Gasellebedrift hvert år siden 2015. Dette innebærer at bedriften i tillegg til en del formelle krav har minst doblet omsetningen over fire år, hatt en omsetning på over en million kroner første år, har positivt samlet driftsresultat og har unngått negativ vekst. Non-stop Dogwear AS ble grunnlagt i 2009. Og i dag utvikler, designer og selger de hundeutstyr over hele verden, i mer enn 1.300 butikker i 27 land, og sysselsetter nesten 40 ansatte. Alt med utspring i et ønske om å skape et produkt som markedet manglet, og kanskje en iboende gründerspire i magen hos grunnleggerne.

De turte og de satset. Slike mennesker bidrar til morgendagens arbeidsplasser og til at vi kan bevare velferdsnivået vi har i dag. Mange av de som har best forutsetninger for å lykkes som gründere er de med minst grunn til å forsøke, fordi de allerede har gode og sikre jobber. Samtidig vil det si at dersom flere i faste stillinger blir gründere vil det gi nye muligheter for de som i dag står utenfor arbeidsmarkedet, til å komme inn og få verdifull erfaring. Og kanskje overta. Det gir forslaget en dobbel positiv effekt.

Høyre går til valg på å legge alt til rette for de med en gründer i magen, slik at vi kan skape mer og inkludere flere. Vi er ikke redde for å la oss inspirere av andre. Hvem vet hvilke muligheter som finnes og hvilke behov som kan innfris dersom vi lar gründerspirene få gode gro forhold? Kanskje kan en Sverige-inspirert rett til gründerpermisjon gi oss morgendagens løsninger allerede i dag?

Kommentarer til denne saken