Budeia fra Olestølen tar med seg smørkinna til Berlin

I YSTEBUA: Kathrin Hofmann Aslaksby i ystebua.

I YSTEBUA: Kathrin Hofmann Aslaksby i ystebua. Foto:

– Vi ble både glade og stolte da vi fikk vite at vi var valgt ut til å representere Valdres sammen med Noraker i Fjellregionen under IGW i Berlin 2020, sier budeie og geitebonde Kathrin H. Aslaksby.

DEL

VALDRES/TYSKLAND: Aslaksby forteller dette er en mulighet for dem å vise frem stølskulturen i Valdres og Fjellregionen til reiselystne og interesserte tyskere.

– Min første tanke da vi ble spurt var: «Da vil jeg ta med meg kinna og lage smør!» På den måten håper vi at vi også i Berlin kan gi de besøkende på den store matmessa en opplevelse av stølslivet og mathåndverket – en liten smak av stølsliv.

Omfattende arbeid

Hver sommer rundt St. Hans tar gjengen med oss 35 geiter, 5 hester, 4 ender, 3 griser og to katter og reiser på stølen ved Olevatn. Her går geitene fritt i fjellet og omformer fjellbeitet til økologisk geitemelk som brukes i deres rå geitemelksprodukter.

– Vi lager både kvit og brun geitost, salatost, ferskost, modna kremost med kvitmugg/chevre, syrna melk, smør og rømme av rå geitemelk.

Mange vil oppleve livet

Både store og små, besøkende fra nær og fjernt, hyttefolk og bygdefolk kommer til Olestølen i juli for å få en smak av stølsliv, forteller Aslakby.

– Vi tilbyr unike opplevelser på stølen i nær kontakt med dyr og natur - alt fra dagsbesøk til helgekurs med overnatting. De besøkende får være med å røre i brunostgryta, smake ureiste håndverksforedla melkeprodukt og nyte en kopp urtete eller kaffe med heimebaka rabarbrakake på stølsvollen. Vi er genuint opptatt av å formidle nærhet til naturen, omsorg for dyra og den rike stølstkulturen og biologiske mangfoldet som har oppstått gjennom hundervis av år med å livnære seg i fjellet under enkle forhold.

Olestølen har også representert Valdres i Grüene Woche tidligere, i 2016. Noraker deltok i 2019 og 2017 i følge avisas arkiver.

Internationale Grüne Woche 2020 (IGW) arrangeres i Berlin mellom 17. – 26. januar. Dette er 85. gang messen arrangeres. IGW er en av verdens største messer for mat, gartneri og landbruk.

TRE GENERASJONER: Tre generasjoner «Aslaksby» jobber på Olestølen om sommeren. F.v.: Line Gjeldstad, Birte Aslaksby, Kathrin Hofmann Aslaksby, Thomas Aslaksby og Brage Aslaksby.

TRE GENERASJONER: Tre generasjoner «Aslaksby» jobber på Olestølen om sommeren. F.v.: Line Gjeldstad, Birte Aslaksby, Kathrin Hofmann Aslaksby, Thomas Aslaksby og Brage Aslaksby. Foto:

Artikkeltags