Gå til sidens hovedinnhold

Har anmeldt utelivsaktøren for mulig brudd på smittevernreglene

Øystre Slidre kommune opplyser onsdag at de har anmeldt Beitostølen Barcraft AS for mulig brudd på smittevernreglene i forkant av utbruddet i Øystre Slidre.

ØYSTRE SLIDRE: Det er nå åtte personer som er bekreftet smittet i Øystre Slidre siden fredag. Per 31. mars kl. 1230 er 70 personer i smittekarantene og 102 i ventekarantene. Ordfører Odd Erik Holden sier kommunen har valgt å anmelde Beitostølen Barcraft AS med bakgrunn i mulig brudd på smittevernreglene i forkant av dette utbruddet.

Lar politiet etterforske

Holden sier det er kommet for øret til kommunen fra flere hold at det angivelig skal ha vært en samling med flere personer på et utested tilknyttet selskapet i forkant av utbruddet, der det er tvil om både antallsbegrensing og alkoholservering.

– Derfor har vi valgt å anmelde forholdet, og så får det være opp til politiet å undersøke forholdene videre, for å se om det er skjedd noen brudd, sier ordføreren.

– Helt riktig

Pål Andvord, daglig leder i Beitostølen Barcraft, sier at det er helt naturlig og riktig at forholdet blir anmeldt med tanke på størrelsen på utbruddet, og har full forståelse for dette.

– Jeg har vært i dialog med kommunen i flere dager om dette, så vi har hatt en dialog gående. Jeg synes det er helt supert at det etterforskes, så vi får klarhet i om det var noe galt vi gjorde.

Som en følge av utbruddet som har rammet flere i Barcraft-miljøet, vil cafeen og Lodge 900 holdes stengt til over påske.

– Det er testresultatene som i første omgang vil avgjøre en eventuell gjenåpning, men det er menneskelige hensyn som kommer først i rekka her og fokuset på å få alle friske, sier Andvord.

Han frykter det vil kunne komme flere tilfeller blant de som sitter i karantene.

Forberedelser og middag

På Lodge 900 sin Facebook-side har Andvord lagt ut en lengre beskjed der han forklarer situasjonen og den sannsynlige smitteveien.

Han skriver at tirsdag og onsdag 23. og 24. mars jobbet alle ansatte sammen om forberedelser til påske sammen med den smittede, her er sannsynligvis noen blitt smittet. Onsdag spiste noen av de ansatte pluss noen andre middag, spredd på 3 forskjellige bord. Det skal ha vært en god del andre gjester denne kvelden, men det er kun noen av de som satt i den delen av restauranten der smitten befant seg. Disse er også satt i karantene.

Frykter flere tilfeller

– Vi er en liten bedrift på et lite sted, der alle ansatte jobber tett, bor tett, mange bor sammen og har et lite felles sosialt nettverk noe som også kan ha bidratt til spredning, og noe som gjør att jeg frykter det dessverre kan bli flere tilfeller blant de som sitter i karantene.

Han skriver videre at det er en tung beskjed å meddele, og at han er lei seg for at det som har skjedd har skjedd, og at bedriften er involvert.

– Jeg og vi har etter beste evne prøvd å følge alle råd og regler hele tiden, men det var tydelig ikke til å unngå att det måtte komme til slutt.

Måtte trekke tilbake ventekarantene

Tirsdag kom det to nye positive prøver som følge av utbruddet. I forbindelse med disse to positive prøvene, gikk det ut melding til 157 personer at de var satt i ventekarantene. Det viste seg at kommunen gikk lenger enn det som kan hjemles i den sentrale Covid-19 forskriften, da det kun er husstandsmedlemmer og andre svært nære nærkontakter som kan settes i ventekarantene.

De som ble satt i ventekarantene uten forskriftshjemmel ble ringt opp igjen av kommunen, og er nå ut av denne.

Alle barn og ansatte i Beito barnehage er satt i smittekarantene etter at testen fra et barn i barnehagen kom tilbake positiv tirsdag. Alle skal testes på nytt søndag 4. april, og karantenen oppheves om resultatene er negative.

To nye er påvist smittet i Øystre Slidre – blant annet et barn i barnehagen

Kommentarer til denne saken