Sommerutstillinga på Bautahaugen åpna

"Strikkekofter" er temaet på årets utstilling på Bautahaugen. Bjørg Elisabeth Berg, "Inger" og "Levor" ønsker velkommen!

"Strikkekofter" er temaet på årets utstilling på Bautahaugen. Bjørg Elisabeth Berg, "Inger" og "Levor" ønsker velkommen! Foto:

Av

"Strikkekofter" er temaet på årets utstilling på Bautahaugen. Fikk du ikke med deg lørdagens framvisning, kommer det nye muligheter. I tidsrommet 22. juni–12. august er det åpent alle dager, unntatt tirsdager og onsdager.

DEL

(Hedalen.no): Over 50 personer var innom da utstillinga ble åpnet. Bautahaugens venner serverte rømmegrøt, kaffe og vafler. Ingrid Svennæs (fele), Ingebjørg Hegge Bratrud (langeleik) og Julian Steinsrud (halling) bidro med musikk og dans.

Utstillinga

Bjørg Berg har vært primus motor for utstillinga "strikkekofter". Mange har lånt ut kofter til utstillinga, og koftene er laget i tidsrommet 1930 til vår egen tid.

– Fra min egen barndom har jeg med meg et bilde av ei bestemor med strikkekofte og et forkle med lomme, sa Bjørg Berg da hun åpna utstillinga. – I lomma lå et nøste og strikkepinner. Hun nytta tida godt og lærte meg gleden av håndarbeid og husflid.

Strikking har lange tradisjoner i Hedalen. Kvinner har karda og spunnet ulla fra sauer i flere hundre år. Strikkekunsten kom fra Europa og spredte seg utover landet på 1800-tallet. Kofter, natt-trøyer og andre strikkeplagg har holdt liv i mange på vinterstid i Norge.

Foto:

Bjørg Berg har vært primus motor for utstillinga "strikkekofter". Mange har lånt ut kofter til utstillinga, og koftene er laget i tidsrommet 1930 til vår egen tid.

Bjørg Berg har vært primus motor for utstillinga "strikkekofter". Mange har lånt ut kofter til utstillinga, og koftene er laget i tidsrommet 1930 til vår egen tid. Foto:

Temahefte

Bautahaugens venner har laget et temahefte til utstillinga. Stikker du innom en dag det er åpent på lokalmuseet vårt, kan du få kjøpt heftet for 30 kr. Her kan du blant annet lese om strikkingens historie, symbolbruk i mønsterstrikk, historien om åttebladrosa, lokale kofter, hedalsgensere og Arnbjørg Haugens design.

Masse folk på utstillingsåpninga

Masse folk på utstillingsåpninga Foto:

Ingebjørg Hegge Bratrud spilte på langeleik.

Ingebjørg Hegge Bratrud spilte på langeleik. Foto:

Artikkeltags