Heimevernet i Valdres står klare til dyst, mens Sivilforsvaret sparer ressurser til redningsoppdrag: – Det kjennes på en måte vondt, men riktig

KLARE TIL DYST: Heimevernet står klare til å bistå valdreskommunene så fort beskjeden kommer, forteller områdesjef i Valdres, Tom Nybråten (t.h.). Her avbildet sammen med Svein Riste.

KLARE TIL DYST: Heimevernet står klare til å bistå valdreskommunene så fort beskjeden kommer, forteller områdesjef i Valdres, Tom Nybråten (t.h.). Her avbildet sammen med Svein Riste. Foto:

Andre steder i landet har Heimevernet og Sivilforsvaret blitt satt inn en rekke ulike hjelpeoppdrag. Det er foreløpig ikke tilfellet i Valdres.

DEL

VALDRES: Statsminister Erna Solberg åpner opp for å sette inn Heimevernet og Sivilforsvaret til å hjelpe til på ulike områder i forbindelse med koronautbruddet. Det sier hun i et intervju med VG. Også politiet ber Heimevernet (HV) stå klare, melder NTB.

VG skriver at Sivilforsvaret er satt inn i en rekke ulike støtteoppdrag rundt omkring i landet. Det skal i hovedsak dreie seg om støtte til helsesektoren.

Står klare

Heimevernets områdesjef i Valdres, Tom Nybråten, opplyser til avisa at HV enda ikke er kalt ut på konkrete oppdrag i Valdres, men at de er varslet fra høgere hold om at det kan skje når som helst.

– Jeg har også sendt ut informasjon til mine mindre sjefer om situasjonen, og vi står klare til å bistå med representanter til valdreskommunenes beredskapsråd.

– Hvilke oppgaver kan HV bistå med i denne situasjonen?

– Vi skal hjelpe det sivile samfunnet i både i krig, kriser og fredstid, og er trent på mye forskjellig. Men hva vi skal bistå med konkret, kommer an på situasjonen. Det er i utgangspunktet når det dreier seg om liv og helse at HV kommer inn, men vil stiller også opp ved andre behov, sier Nybråten.

Holder på beredskapen

Distriktssjef i Sivilforsvaret Hedmark og Oppland, Kaare Kveset, opplyser til avisa Valdres at Sivilforsvaret ikke er kalt ut i oppdrag i Valdres. De vil heller ikke bli satt inn i helserelaterte oppgaver, slik det er gjort andre steder i landet.

– Sivilforsvarets hovedopplæring er i brann, redning og søk. Vi er på den måten en del av redningstjenesten. Det er viktig at vi opprettholder denne beredskapen i Valdres, sier Kveset, som nylig er kommet ut av et møte i fylkesberedskapsrådet når avisa prater med han fredag.

– Kommunene i Valdres vil primært bruke frivillige organisasjoner som Røde Kors, Norsk Folkehjelp og sanitetsforeninger, til ulike hjelpeoppdrag, som for eksempel matombæring. Også permitterte ansatte kan bli satt inn i helsearbeidet, sier Kveset.

– Blir langvarig

– Den situasjonen vi er i nå blir langvarig. Derfor er det viktig at vi opprettholder beredskapen vi har på branner og andre redningsoppdrag. Slik situasjonen er nå, må vi holde igjen ressursene, sier Kveset.

– Det kjennes på en måte vondt, men sånn er min vurdering nå. Det i samråd med Fylkesmannen.

Sivilforsvaret i Valdres skulle for øvrig avholdt en øvelse neste uke, men den er nå avlyst. Dette i tråd med myndighetenes føringer.

– Dersom vi samler troppene våre nå, vil vi utsette oss for smitterisiko, sier Kveset, som kan fortelle at denne "nedstengingen" i første omgang gjelder fram til mai.

– Men vi vil avvente situasjonen.Dette er en særdeles vanskelig situasjon. Vi har ikke hatt liknende i Norge i fredstid, avslutter Kveset.

Artikkeltags