Gå til sidens hovedinnhold

På ebola-respons for femte gang

Artikkelen er over 2 år gammel

Mari Nythun Sørlien fra Kruk er antropolog og jobber for Leger uten grenser. Nå er hun i DR Kongo for å stoppe det siste ebola-utbruddet.

Kongo: Dette er femte gang hun er på ebola-respons for organisasjonen. I 2014 og 2015 var hun i Guinea og Sierra Leone i forbindelse med det massive utbruddet som fikk en hel verden til å holde pusten.

Lette etter kolera - fant ebola

Hun er i DR Kongo etter at et MSF-team var på oppdrag for å bekrefte et mulig kolera-utbrudd, og som etter hvert forsto at en ny ebola-epidemi kunne være på vei.

– Det var i en landsby der den lokale presten fortalte at det hadde vært flere dødsfall. Etter hvert fikk man bekreftet at det dreide seg om ebola, og da det første tilfellet ble rapportert fra millionbyen Mbandaka ble det krisestemning, forteller Sørlien til bistandsaktuelt.

Sørlien har spesialisert seg på helseinformasjon og forebyggende tiltak, og var også i DR Kongo ifjor i forbindelse med et mindre utbrudd. Nå reiser hun rundt og oppsøker personer som smittede pasienter har vært i kontakt med, og informerer også lokalsamfunn om forebyggende tiltak for å minimere risiko for smitte.

Vaksineres

En av behandlingene som nå brukes i Kongo, er å vaksinere personer som ebola-smittede har vært i kontakt med. Vaksinen er ikke godkjent for generell bruk, men er godkjent av kongolesiske myndigheter.

Sørlien er positiv til bistandsaktuelt.no, og en av grunnene skal være at det nå er mange flere erfarne feltarbeidere som kan bistå.

– Jeg tror vi skal klare å isolere smittede og stoppe utbruddet, men det er klart at situasjonen kan endre seg raskt.

Kommentarer til denne saken