Gå til sidens hovedinnhold

Flere kommuner under anbefalt vaksinasjonsdekning av meslinger

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesmannen i Oppland sier flere av Valdreskommunene har en dekning på under 90%. Anbefalt er 95%.

Valdres: Folkehelseinstituttet har denne uken fått bekreftet tre tilfeller av meslinger. Alle ble smittet i utlandet. Tilfellene er bekreftet med laboratorieprøver, og alle gjelder uvaksinerte personer. En av de tre tilfellene er helsearbeider og ble innlagt i sykehus i Buskerud med meslinger. De andre tilfellene er to barn fra Oslo, som er søsken. Ingen av tilfellene var vaksinert mot sykdommen.

Under anbefalt dekning

Vaksinasjonsdekningen i Norge og Oppland er gjennomgående er høy, men det er flere kommuner i Oppland – som Øyer, Nordre Land og flere kommuner i Valdres-regionen – med en vaksinasjonsdekning mot meslinger hos under 90% av barn i alderen 2 år, 9 år og 16 år. Til sammenligning anbefales 95% vaksinasjonsdekning for å forebygge utbrudd av Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Meslinger er en svært smittsom sykdom, som potensielt kan gi alvorlige komplikasjoner. MMR-vaksine gir trygg og effektiv beskyttelse mot sykdommen, sier Erlend T. Aasheim, fylkeslege i Oppland.

– Forskning tyder på at foreldre ønsker balansert og tydelig informasjon om vaksiner, men de synes ofte informasjonen er mangelfull. Helsepersonell som møter foreldre som i utgangspunktet ikke ønsker å vaksinere barna, eller er usikre, bør lytte til foreldrene på en fordomsfri måte og gi målrettet og balansert informasjon ut fra de bekymringene som foreldrene eventuelt har, sier Aasheim.

Kommunebilder fra 2017 i kommunene i Valdres sier følgende om antall vaksinerte barn mot meslinger (9 år):

  • 81,9 prosent er vaksinert i Vang
  • 92,9 prosent er vaksinert i Vestre Slidre
  • 92,2 prosent er vaksinert i Nord-Aurdal
  • 91,4 prosent er vaksinert i Etnedal
  • 86,8 prosent er vaksinert i Sør-Aurdal

(Tall for Øystre Slidre forekommer ikke).

Alle norske barn får tilbud om MMR-vaksine som ledd i barnevaksinasjonsprogrammet. Denne vaksinen beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Kommentarer til denne saken