Gå til sidens hovedinnhold

Hemsing-søstrene er forbilder for fløytetvillingene Ingrid og Maria

Artikkelen er over 1 år gammel

Tvillingene Ingrid og Maria Ose (21) fra Sandane spiller begge fløyte – gjerne i samspill. Forbildene deres er to fiolinspillende søstre fra Valdres, Ragnhild og Eldbjørg Hemsing.

Under Valdres sommersymfoni går en drøm i oppfyllelse for i alle fall en av søstrene Ose, når en halvdel av hver av de nevnte duoene skal spille sammen under den utsolgte gallakonserten på Nythun Høyfjellstue på Kruk lørdag kveld.

– Det blir veldig stas, og det jeg kanskje gleder meg aller mest til under sommersymfonien. Man får være del av noe større, sammen med musikere man ser opp til. Det blir en forsmak på hvordan det er å leve som dem, som profesjonelle musikere, og spille konserter, forteller Ingrid, som skal framføre Franz Dopplers andante for fløyte, fiolin og klaver, op. 25, med Ragnhild Hemsing og Gunnar Flagstad.

Frykter kulda i tunnelen

Først skal fløytetvillingene imidlertid opptre sammen under den banebrytende tunnelkonserten i Bagn samme dag.

– Akustikken er sikkert helt spesiell. Vi har hørt at det kan være litt kaldt i tunnelen, så vi er litt spente på hvordan det blir, sier de to.

Temperaturen kan påvirke klangen i instrumentet, og skjelvende lepper og kalde fingre kan dessuten gjøre det utfordrende for en fløytist, om det skulle bli for kaldt.

– Vi skal spille et nokså rolig stykke, så det går sikkert bra uansett. Det er nok litt mer komplisert for harpisten som skal spille, for hun må bruke fingrene mye mer, fortsetter Ingrid og Maria.

To av ti talenter i Norden

Siden de var 15 år gamle har tvillingsøstrene fra Sandane, som i dag studerer ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, vært faste deltakere på Valdres sommersymfoni.

– Første gang vi kom hit var vi to jenter fra bygda, som skulle begynne på Barratt Due (musikkinstitutt, journ.anm.) og egentlig ikke kjente noen i miljøet. Nå må vi hit til Valdres hver sommer. Det er et høydepunkt. Dessuten er det fint her – det er litt mer vestlandsk natur enn i Oslo, smiler Ingrid og Maria.

I år er de begge tatt opp i Papillonprosjektet, som er et samarbeid mellom Valdres sommersymfoni og Talent Norge, hvor de ti største talentene innen klassisk musikk i Norden i alderen 16 til 21 år plukkes ut. Talentutviklingsprogrammet som har prosjekttittel fra det franske navnet for sommerfugl, som for øvrig er sommersymfoniens logo, har som mål å hjelpe unge klassiske talenter til å springe ut i full blomst, eller fra sommerfuglens puppestadium, om du vil.

– Målet vårt med prosjektet er fylle hullet mellom kurs og festival og gi disse unge utøverne en åpning inn til livet som profesjonell musiker, forteller daglig leder i Valdres sommersymfoni, Mona Kleven.

Bach og Shakira

Med aktive musikere som foreldre begynte fløytetvillingene å spille sitt instrument allerede som sjuåringer.

– Det var selvsagt av vi skulle spille et instrument. Jeg tror vi starta med å mase om å spille fløyte ett år før vi faktisk begynte med det. Vi ble nok litt påvirka av foreldrene våre fordi fløyte er et forholdvis praktisk instrument å spille, som ikke tar så stor plass og er lett å ta med seg rundt. Det er heller ikke så mange andre som spiller fløyte, smiler de to.

– Når vi fikk ta med CD på barneskolen, spilte vi Bach sin h-moll-suite, mens de andre hadde med seg Shakira. Vi synes det var det mest fantastiske musikkstykket vi hadde hørt og ble frustrerte over at de andre ungene ikke elska det like mye som oss. Det bor bare 2500 folk på Sandane og var ikke noe særlig miljø for å satse på musikk, så vi har «pusha» hverandre hele veien, sier søstrene.

– Vi har utvikla vårt eget samspill. Det er en fordel at man ikke alltid trenger å snakke sammen, men vet at man tenker likt. Hemsing-søstrene er en inspirasjon for oss. De spiller sammen som en enhet og har brukt samspillet sitt til å bygge opp noe unikt. Dessuten er de vanlige, hyggelige, naturlige jenter, i tillegg til å være utrolig gode på sitt instrument, så vi ser veldig opp til dem, avslutter Ose-søstrene.

Kommentarer til denne saken