Hemsingfestivalen hyller lokalmiljøet

Hemsingfestivalen har fått egen administrator, Mia Dahl Meidell Haaland (t.v.).  Her sammen med festivalsjef Ragnhild Hemsing på festivalkontoret. Begge gleder seg til festivalen som starter 21. februar.

Hemsingfestivalen har fått egen administrator, Mia Dahl Meidell Haaland (t.v.). Her sammen med festivalsjef Ragnhild Hemsing på festivalkontoret. Begge gleder seg til festivalen som starter 21. februar. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Takket være et godt stablet team på 45 frivillige og kjernegruppa, som har flere møter i året, er det forsvinnende lite stress å spore på det hjemmekoselige «festivalkontoret» til Hemsingfestivalen.

DEL

AURDAL: – Kom inn, så hyggelig at du kunne komme til oss, sier festivalsjef Ragnhild Hemsing i det hun åpner døra til den gamle Sorenskrivergården i Aurdal. Her bor hun med mann og datter, og rundt bordet har det kommet til et nytt medlem av festivalfamilien; Mia Dahl Meidell Haaland, som i fjor ble ansatt som administrator.

– Så jeg forstyrrer ikke veldig nå så tett opp mot festivalstart?

– Nei, nei - her er alt på stell, sier Ragnhild og Mia i kor. – Vil du ha kaffe?

Verdsetter de frivillige

– Vi hadde frivilligmøte her i går. Halvparten av de er nye i år, er ikke det hyggelig? Den roen de har og det gode samholdet smitter over på oss. Vi er så heldige som har fått knytte til oss den gjengen der, smiler Ragnhild og takker frivilligsjef, Toril Nausdal, som har satt sammen den fine flokken.

Administrator Mia er fra Bergen, og er nyutdannet innen kulturprosjektledelse fra Lillehammer og Kreativt og Kulturelt Entrepenørskap i London. Da hun ankom Aurdal kvelden før og møtte de frivillige falt alt veldig fort på plass.

– Gjennom studiene har jeg lært at ett av de største suksesskriteriene for en festival er et godt lokalt engasjement. Da jeg fikk snakket med de frivillige her, følte jeg meg umiddelbart helt trygg på at dette kom til å gå fint. Flere av de har vært med før, og det vil alltid være en vennlig person å spørre hvis jeg lurer på noe, sier Mia.

Hemsingfestivalen har mange frivillige i staben. En herlig gjeng! melder festivalledelsen ved administrator Mia og festivalsjef Ragnhild.

Hemsingfestivalen har mange frivillige i staben. En herlig gjeng! melder festivalledelsen ved administrator Mia og festivalsjef Ragnhild. Foto:

Utøvende festivalsjef

Ragnhild er glad for at Hemsingfestivalen nå går såpass opp budsjettmessig at de kan sette Mia i drift i 25 prosent stilling som administrator. I tillegg til å være festivalsjef er Ragnhild utøvende musiker i nesten alle de 16 arrangementene under festivalen. Tidligere har mailkorrespondanser, praktiske avgjørelser og tidskjemaer gått hånd i hånd med innøving av intrikate musikkstykker. Nå har hun Mia som holder i mye av det administrative.

– Jeg har aldri tidligere møtt en festivalsjef som også har vært utøvende musiker i så stor grad som Ragnhild. Hun har stålkontroll på alt hun tar i. Og i tillegg er hun gravid i syvende måned. Jeg tar av meg hatten, men er selvsagt glad for at jeg nå kan hjelpe henne, sier Mia.

Vi har en klar strategiplan som plasserer oss på festivalkartet i mange år fremover.

Mia Dahl Meidell Haaland

Om få dager kommer søster Eldbjørg Hemsing hjem fra Berlin og blir med på siste innkjøring. Hun er kunstnerisk leder av festivalen og selvsagt også utøvende musiker. Og så kommer alle de andre stjernene og publikum til fjellbygda Aurdal. Og lokalmiljøet står rigget og klart!

Viktig med identitet

– Hva er det beste med å arrangere klassisk festival i Valdres?

– Her i Aurdal blir den store musikken levert i et konsept fullpakket av lokal identitet. Vi har Nythun som festivalhotell, lokalmat på bordet og ikke minst en fantastisk natur som ramme. Som publikum får man, i tillegg til musikalske øyeblikk, også virkelig oppleve Valdres. Vi ønsker at festivalen skal være unik, intim og eksklusiv, og oppfordrer de store stjernene til å knytte bånd med publikum underveis i konserten. Da blir opplevelsen tett og stor både for utøver og lytter, sier Ragnhild.

I tillegg er den klassiske flørten med folkemusikken og samarbeidet med Valdresstrykerene noe hun trekker frem.

– Både Eldbjørg og jeg fikk tidlig være med på konserter, og selv stått på scenen fra vi var små. Derfor vil vi gjerne at den yngre garde også har en fast post på programmet vårt, slik at vi kan være med på å gi den opplevelsen videre, sier Ragnhild.

Kompromissløse fremtidsplaner

Hemsingfestivalen har holdt på siden 2013, og for hvert år blir publikumsmassen større og billettsalget går strålende. Frister det å utvide festivalen?

– Vi har en klar strategiplan som plasserer oss på festivalkartet i mange år fremover. Men vi ønsker ikke nødvendigvis å bli «større». Da mister vi noe av det unike vi har i dag. Derimot har vi kompromissløse planer om å kunne heve kvaliteten i alle ledd og fortsette å levere store, internasjonale navn på programmet, sier Mia.

Å utvide kvalitativt – ja, det skal vi, men vi skal aldri vokse ut av bygda vår.

Ragnhild Hemsing

– Hemsingfestivalen skal alltid ha en finger i jorda og passe på at kontakten med lokalmiljøet og Valdres står høyt oppe på prioriteringslista. Å utvide kvalitativt – ja, det skal vi, men vi skal aldri vokse ut av bygda vår, smiler Ragnhild og presiserer igjen at hun gjerne vil at jeg skal ta med bildet av de frivillige.

– Se på de, da - for en herlig gjeng!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken