En rekke ryttere kastet av hester som løp ut

Brannmann i Vestre Slidre, Daniel Johnsen, kunne overlevere hoppa til en strålende glad representant for turoperatøren.

Brannmann i Vestre Slidre, Daniel Johnsen, kunne overlevere hoppa til en strålende glad representant for turoperatøren.

Artikkelen er over 2 år gammel

Det har vært en omfattende aksjon i fjellområdet ovenfor Hippesbygda i ettermiddag og kveld. Mellom åtte og ti personer ble skadet da en flokk hester med ryttere fikk panikk og løp ut.

DEL

Avisa Valdres reiste ut til Gomobu i ettermiddag etter å ha fått nyheten om at en gruppe ryttere hadde opplevd et mareritt på veg over fjellet fra Lykkja i Hemsedal mot Gomobu. Denne turen foregår hver onsdag i sommersesongen. Det var tykk tåke i området ovenfor Hippesbygda og tungt regn.

-Jeg har ikke fått noen nøyaktig forklaring ennå på hva som skjedde. Det vi vet er at hestene løp ut uten at rytterne fikk stoppet dem. Han kan verken  bekrefteeller avkrefte at det var en flokk kyr som plutselig kom ut av tåken og skremte hestene.

-Det jeg vet er at vi måtte lete etter skadde og friske folk over et større område, sier innsatsleder Sondre Midthun fra politiet i Valdres. Han opplever at de involverte beholdt roen i all dramatikken, og har ikke sett noen tilløp til panikk. Han er sliten og gjennomvåt, men svært fornøyd når han endelig har tid til noen ord med lokalavisa etter mange timer i fjellet sammen med store styrker fra egen etat, ambulanser, flere legehelikoptre og en rekke brannfolk. Han har snakket i radio i et staket kjør for å koordinere alle etater.

-Alle som var med i følget på 19 er sendt til VLMS på Fagernes for oppfølging. Mellom åtte og ti personer hadde skader. Jeg har ikke noen nøyaktig oversikt her og nå, sier Midthun. Oppland Arbeiderblad melder i kveld at en mann i 70-årene er fraktet til Ullevål sykehus. To kvinner i 40-årene og en gutt på 11 er også fraktet til Gjøvik sykehus i ambulanse. De har pådratt seg bruddskader. I tillegg er seks personer behandlet ved Valdres interkommunale legevakt, i følge avisen som har snakket med Torvild Sveen ved Sykehuset Innlandet.

Enda et følge

Det var to grupper på vei over fjellet i dag. Den andre gruppen kom frem til stedet der nødetatene hadde etablert seg langs en vei i fjellet i 20-tiden i kveld. De bar preg av å ha vært lenge på hesteryggen i det kalde våte været. og fortsatt hadde de langt igjen før de kom frem til Gomobu. Følget hadde flere ekstra hester med seg, trolig hadde de påtruffet en del av hestene som hadde løpt ut fra det andre følget.

Ridende brannmann

Ridende politi er vi vant til. Men vi skvatt litt da en brannmann i full mundur kom ridende i lett trav mot Gomobu litt tidligere på dagen, før avisen hadde funnet ut hvor redningsmannskapene befant seg. Det viste seg å være Daniel Johnsen fra Vestre Slidre brannvesen. Han hadde fått i oppdrag å ri denne hesten til Gombu. Som eneste hest sto hun rolig igjen og lot seg fange inn.

-Jeg er vokst opp med hest, og er vant til å ri. Jeg kjenner området her godt, og hadde inngen problemer med å følge en sti jeg kjenner over til Gomobu, forklarte en blid brannmann.

Store styrker

-Dette har virkelig vært en spesiell hendelse for oss, sier Sondre Midthun. Han er imponert over hvordan alle mannskaper jobbet knallhardt og koordinert under vanskelige forhold i fjellet. Og er strålende glad for at alle ryttere nå er ute av fjellet og bragt i trygghet.

 

Artikkeltags