Gå til sidens hovedinnhold

Historier fra det gode campingliv i Valdres

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvordan er egentlig campinglivet i Valdres? Selv om sommerferien 2019 nærmer seg tampen, er fortsatt godt belegg og mye liv på helårsplassene rundt omkring i regionen. Etter en trivelig tur mellom vognene ble noen fellesnevnere tydelige: Valdres ligger i nærheten av absolutt alt, naboskapet på plassen er viktig og alle er på fornavn med vertskapet.

VALDRES: Under skyfri himmel hagler det med godord om campinglivet i Valdres denne dagen. Men litt skryt går gjerne begge veier. Kan det være at vi har de hyggeligste campingturistene i verden?

Lever pensjonistdrømmen i Valdres

– Vi kan jo ta deg med på en liten båttur?

Jeg har akkurat takket høflig for en times lang prat på plattingen til Torunn og Svein Henriksen fra Fredrikstad. Underveis i samtalen løp Torunn for å hente venneparet fra Oslo, Linda og Tom Kristiansen, som bor tre vogner lenger bort. Alle har mye varmt å fortelle om tilværelsen på Aurdal Fjordcamping og hytter, stedet der de knyttet et sterkt vennskapsbånd for fire år siden.

Solgte hyttene, kjøpte campingvogn

– Det er veldig tilfeldig at vi havnet i Valdres. Etter at vi solgte hytta på Hvaler så vi oss om etter et annet sted å tilbringe ferier og pensjonisttilværelsen på, og sønnen vår hadde laget en liste med både hytter og campingplasser han mente vi måtte innom og se på. Da vi kom hit kjente vi alle at vi hadde kommet i mål, selv om vi egentlig hadde flere steder å vurdere videre, forteller Svein Henriksen som også avslører at han aldri hadde bodd i campingvogn tidligere.

Kort tid etter var kjøpet i boks. Sommeren etter dukket det opp noen trivelige fjes noen vogner bortenfor, og et helårsvennskap ble etablert. Er de ikke i Aurdal, så drar de på ferier sammen og besøker hverandre stadig vekk.

Vennene Linda og Tom Kristiansen valgte fast plass på Aurdal fjordcamping etter at hytta i Fredrikstad var solgt, og de ser seg ikke tilbake.

– Vi er her nesten hele sommeren, men også noen vinterferier. Da er gjerne barnebarna med og storkoser seg i skianlegget som kun er en kort tur unna, sier Linda.

Avslapping med fiske og småturer

Svein og Tom er ute i båten og fisker mer eller mindre daglig og kommer ofte hjem med ørret til grillen. Torunn og Linda strikker og steller egne og naboenes blomster. Ellers er parene ofte på Leira og handler.

– Vi synes det er så hyggelig på Leira. Fine butikker og spesielt hyggelig betjening overalt, sier Linda.

Ellers er de på små og store bilturer, får med seg oppvisninger under Strunkeveko eller drar på kino.

– Vi er i midten av alt. Valdres er et fantastisk utgangspunkt for både avslapping og opplevelser. Nå har jeg faktisk kjøpt naboplassen til vogna vår med tanke på barnebarna, så vi blir nok her i mange år fremover, sier Svein.

Fullroser vertskapet

– Med helårsplasser, slik som vi har, vil trivsel handle mye om hvordan man blir mottatt. Vi har alle fire utelukkende godt å si om Knut og Jan som driver her. De er fantastiske folk, hjelpsomme og tar aldri et "nei" i sin munn. Da er det ekstra hyggelig at vi også får hjelpe de tilbake, som da vi fikset litt på brygga her tidligere, sier Tom.

– Bli med på en liten båttur da, så skal vi vise deg hele plassen fra vannet, insisterer Svein.

– Skulle aldri sette min fot i en campingvogn

To karer sitter og skvaldrer på en benk utenfor en helårsvogn på Leira Camping og byr straks på kaffe og kjeks når man spør om å få ta en prat.

– Konene våre er ute og går seg en tur, så nå er det Magne og jeg som holder fortet. Vi sitter på jugarkrakken og skrøner om jakt og fiske, forteller Ola Tollefsrud fra Toten.

Ola vokste opp med en familie som drev en campingplass, og lovde seg selv tidlig at han aldri skulle henfalle til campinglivet som voksen. Slik ble det altså ikke. Han fant seg kone fra Leira, og det ble naturlig for de begge å skaffe seg en helårsplass på konas fødested.

– Dette er det fineste stedet i hele Norge. Vi nyter stillheten, vannlivet, fjellturer og det at det alltid er noe å finne på om man ønsker det. For fem-seks år siden dukket Magne og kona hans opp litt bortenfor vogna vår, og jeg tror det var skjebnebestemt at vi skulle møtes. Magne er en sjelevenn, forteller Ola og ser bort på kameraten.

De to fisker mye og har stor glede av å bygge og reparere ting sammen.

– Jugarkrakken har vi laget sammen av drivved og annet vi har funnet i vannkanten rundt plassen her. Det er aldri kjedelige dager på Leira camping, forteller Magne.

Rakfiskfestival og nyttårsaften

Selv om store deler av sommeren allerede tilbringes i vogna, blir campingsesongen stadig utvidet.

– Vi er her selvsagt under rakfiskhelgen og jammen feira vi nyttår her også i vinter. Da lagde vi bål ved strandkanten, kledde oss godt og så på alle rakettene. Det var helt fantastikk flott, forteller Ola.

– Vi tar turen så ofte vi kan. Faktisk har vi feriert i Valdres i snart 25 år. Vi startet opp i Aurdalssåsen, men for 10 år siden flyttet vi ned hit til Leira camping. Veien opp fra Oslo er fin og blir stadig utbedret. Både kona og jeg er svært glade i Valdres, sier Magne.

Og vertskapet roses i sky også her.

– Lars Tore er en bauta her på Leira Camping. Han er likandes og veldig flink, sørger for at det skjer ting for oss gjestene og har den fineste plassen i hele Valdres, avrunder de to kameratene.

- Campingplassen er vårt bånd til hjembygda

Turen har kommet til Fagernes camping og grillen hos Tom og Berit er i ferd med å fyres opp til lønsj. Helårsvoga har en flott plassering, står størrelsesmessig ikke tilbake for en hytte og fyller nettopp den rollen.

– Jeg er utflytta valdris, og her på Fagernes Camping holder vi båndene til hjembygda mi varme og tette. Vi er her sommer som vinter, i påsken og rakfiskhelgen, og synes beliggenheten er perfekt for små utflukter og rusleturer i Fagernes sentrum, forteller Berit som nå er bosatt på Gjøvik.

Mannen Tom, selverklært vill-totning og hobbyfotograf, mener campingplassen er et supert utgangspunkt for å fange vestfjellene gjennom linsa.

– Vi er ofte på fotturer og er spesielt begeistret for områdene rundt Nøsen og Vaset. Det er Norges fineste områder, sier Tom.

Rent, pent og godt naboskap

"Hjemme" i vogna er det stor rotasjon på familiemedlemmer gjennom sesongen.

– Dette er en trygg base og vi trives utrolig godt her. Det kan virke som om familien også ser slik på det, for de er ikke vanskelige å invitere oppover. Campingplassen har et lunt og godt naboskap, og så er det alltid rent og pent her. Hele Kroon-familien står på og skaper en super atmosfære for gjestene sine og en ekstra følelse av tilhørighet, avslutter Berit.

Kommentarer til denne saken