Vellykket NM for Valdres hundeklubb

Romsøk: Mellompuddelen Bazzar's Chivas Regal søker etter små skinnbiter med en oppgitt menneskelukt.

Romsøk: Mellompuddelen Bazzar's Chivas Regal søker etter små skinnbiter med en oppgitt menneskelukt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Valdres hundeklubb hadde ingen deltakere i helgas Norgesmesterskap i hundesporten smeller. Men som teknisk arrangør kan klubben være svært fornøyde med et vellykket arrangement.

DEL

LEIRA: Smeller er en ny hundesport i Norge, og er nylig godkjent i Norsk Kennelklubb. Lørdag var det NM i Valdres Storhall, med 18 ekvipasjer på startlista.

Valdres hundeklubb stilte med to prøvehunder, dalmatineren Storm (eier Carl Frithjof Tidemand-Johannessen) og irsk setteren Trym (eier Gøril Kolbjørnshus). Klubben har egen smellergruppe, og medlemmene stilte som sekretariat, ringsekretærer (for dommerne) og mannskap på banene og i kiosken.

Hode og nese

Smeller er en sport der hunden bruker hode og nese. Og ettersom alle hunder har hode, og alle hunder har nese, passer sporten for absolutt alle. I helgas NM var 13 raser representert, den minste var en dansk-svensk gårdshund, mens to portugisiske vannhunder var blant de største.

Hundene skal gjenkjenne en bestemt lukt, en "smeller". Smelleren er en skinnbit, som har fått menneskelukt, kalt "id-lukt", på seg. Smelleren blir presentert for hunden i starten av hver øvelse, og så er det om å gjøre å finne og markere hvor skinnbiten er gjemt. Føreren må lese hunden, og gi dommerne beskjed om funn, ved å heve armen. dommeren sier med en gang om funnet er riktig eller ikke.

Samspill mellom hund og fører

Det er ikke lett. Noen hunder søker systematisk, mens andre er mer vimsete. Romsøket, som er satt opp i klatrehallen, er vanskelig. Her er sko, sykkelhjelmer, en rullestol, bager. Mange lukter i tillegg til fire plasserte funn.

- Det er poeng for hvert funn. Men det er er mye mer som teller i konkurransene, forteller Tommy Akre i Norsk Smellerklubb.

Tommy Akre sitter i styret i Norsk Smellerklubb. Han deltok med Storm, en to år gammel Nova Scotia Duck Tolling Retriver.

Tommy Akre sitter i styret i Norsk Smellerklubb. Han deltok med Storm, en to år gammel Nova Scotia Duck Tolling Retriver. Foto:

Han sier at alle starter med samme poengsum i hver øvelse, for eksempel 600 poeng. så er det plusspoeng for funn, og minuspoeng etter bestemte regler. Det er totalt fire mulige funn i romsøk. Mange fant to, noen fant ett, og bare én hund fant tre skinnbiter i rommet. Og det var en av hundene som fant to, som fikk flest poeng.

Romsøk: Dommeren har et skjema der de ulike funnene for hunden er markert med røde prikker. De hvite prikkene er mulige gjemmesteder. Hver hund får et eget sett av oppgaver, og funnet blir fjernet når hunden har markert.

Romsøk: Dommeren har et skjema der de ulike funnene for hunden er markert med røde prikker. De hvite prikkene er mulige gjemmesteder. Hver hund får et eget sett av oppgaver, og funnet blir fjernet når hunden har markert. Foto:

- Det gjelder for føreren å lese hunden. Når hunden markerer for funn, skal føreren rekke armen i været. Dommeren sier straks om det er korrekt eller feil. Ved korrekt funn blir skinnbiten fjernet. Dersom det er feil, blir det minuspoeng, forteller Akre.

Smeller har fire øvelser: Banesøk, kassesøk, romsøk og kjøretøysøk. Se nærmere beskrivelse av øvelsene i video nederst i saken. 

Kjøretøy: Valdres hundeklubb har egen smeller-bil til bruk i øvelsen "kjøretøysøk".

Kjøretøy: Valdres hundeklubb har egen smeller-bil til bruk i øvelsen "kjøretøysøk". Foto:

Vinnerne

Resultatene kom opp på skjermer undervegs, slik at alle kunne følge med. Men under siste øvelse var skjermene svarte, slik at den endelige resultatlista skulle være en overraskelse.

På pallen: I midten står norgesmester Joe's Myra med eier Kamilla Langlien. Til venstre sølvvinner Maxi med eier Rune Klugstadi og til høyre bronsevinner Wilma med eier Nina Ringlund.

På pallen: I midten står norgesmester Joe's Myra med eier Kamilla Langlien. Til venstre sølvvinner Maxi med eier Rune Klugstadi og til høyre bronsevinner Wilma med eier Nina Ringlund. Foto:

Norgesmester ble Kamilla Langlien og golden retrieveren Joe's Myra. Rune Klukstad og Maxi (flatcoated retriver) ble nummer to, mens Nina Ringlund og airdaleterrieren Wilma tok tredjeplassen.

Søndag var det en uhøytidelig konkurranse, der ekvipasjene gjorde ting de aldri hadde prøvd før.  Da kom Gøril Kolbjørnshus og Trym fra Valdres Hundeklubb på pallen. Det var forøvrig Nina Ringlund og Wilma som gikk helt til topps søndag.

Les mer om NM i Smeller på facebook.

Se Smellervideo :Artikkeltags