Valdres hundeklubb skal arrangere NM i Smeller i Valdres storhall

Dalmatineren Storm «frysmarkerer» på  boksen når han har lokalisert den oppgitte «smelleren». Det er én riktig boks i hver bane .

Dalmatineren Storm «frysmarkerer» på boksen når han har lokalisert den oppgitte «smelleren». Det er én riktig boks i hver bane . Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag 11. november er det klart for norgesmesterskap i hundesporten Smeller, i Valdres storhall. Teknisk arrangør: Valdres hundeklubb.

DEL

Smeller, som er en relativt ny hundesport i Norge, er hundesporten for hunder som liker nesearbeid. Utfordringen ligger i at hver konkurranse/prøve byr på nye lukter og søksområder, som er ukjente for deltakerne.

Smellerstevne 14.-15. oktober

Nysgjerrig på hva dette er? Alt 14.-15. oktober skal Valdres hundeklubb arrangere smellerstevne i Valdres storhall.

– 20 hunder skal i ilden hver stevnedag, og de skal konkurrere i fire forskjellige øvelser, forteller Guro Fossen Schlytter i Valdres hundeklubb.

Ukjent lukt i ukjent miljø

Hundene får snuse på en spesiell lukt, en såkalt «smeller», og det er denne lukta som skal søkes opp og markeres i de forskjellige øvelsene.

– Vi bruker id-lukt, det vil si lukt fra en bestemt person. Ingen av hundene kjenner denne personen på forhånd, det er en ukjent lukt for alle deltakerne, sier Fossen Schlytter. .

Fire ulike øvelser

Hundene konkurrerer én og én. Øvelsene er banesøk, søk på kasser, romsøk og kjøretøysøk.

I banesøk er det fire baner med seks bokser i hver bane. I den ene boksen er det «riktig» lukt. Hunden skal markere på rett boks, og eier skal gi signal til dommer når han eller hun mener at hunden har funnet boksen. Ekvipasjen har to minutter på seg.

Bånski i aksjon på banesøk.

Bånski i aksjon på banesøk. Foto:

Romsøk går ut på å saumfare et rom og markere fire funn. Lukta kan være gjemt både høyt og lavt i rommet. Hunden har fire minutter på seg, så her gjelder det å være konsentrert og effektiv.

Ved kassesøk er 16 gule plastkasser satt utover på golvet. Det er ett funn, og hunden har 3 minutter på seg til å markere riktig.

Pinto er klar for kassesøk. Fører Guro Fossen Schlytter.

Pinto er klar for kassesøk. Fører Guro Fossen Schlytter. Foto:

Kjøretøysøk går ut på å markere fem funn på en bil, motorsykkel, ATV eller et annet kjøretøy.

Kjøretøysøk er ikke alltid på bil.

Kjøretøysøk er ikke alltid på bil. Foto:

Første øvelse starter klokka 9, og stevnet skal etter planen være avsluttet klokka 14.50. Publikum er velkommen til å komme og følge med på de ulike øvelsene.

Norgesmesterskap i storhallen

Alle øvelsene skal rigges i storhallen. Guro Fossen Schlytter har tro på at det skal bli et bra norgesmesterskap.

– Stevnet i oktober blir en slags generalprøve på norgesmesterskapet. Erfaringene fra dette blir med på å legge til rette for NM, sier hun

Aktiv smellergruppe i Valdres hundeklubb

Valdres hundeklubb har arrangert flere kurs i spesialsøk og smeller, både introduksjonskurs og ulike kurs for de som vil lære mer.

Ta kontakt med hundeklubben dersom du er interessert i å være med på kurs.

Alle som har deltatt på kurs kan være med på smellertreningene i Valdres hundeklubb.


Artikkeltags