Gå til sidens hovedinnhold

Hva med å slakke av på farten?

Sjåfører langs vegene i Valdres ser ut til å ha problemer med å finne bremsepedalen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

31 forenkla forelegg skrevet ut på Leira søndag. 10 forenkla forelegg for fart, 1 for mobil og 2 beslaglagte førerkort for sjåfører som har kjørt for fort i Bagn fredag. 20 forenkla forelegg for fart, 1 for mobilbruk og 2 beslaglagte førerkort på Tonsåsen fredag.

16 førere fikk bot under en fartskontroll i Lomen uka før, 15 under kontroll i Tisleidalen, 19 på Tonsåsen og 5 sjåfører mista førerkortet under en kontroll i Begnadalen 1. juli. Hadde Utrykningspolitiet hatt flere fartskontroller, er sjansen dessverre stor for at de hadde tatt enda flere for fartsovertredelser. Man skulle nesten tro at en del av dagens bilister har glemt hvor bremsepedalen er på bilen.

Høgeste fart som ble målt i kontrollen i Bagn forrige uke, var 123 km/t i 80-sona. Under kontrollen i 60-sona i Lomen ble en sjåfør målt til 81 km/t. I 60-sona i Tisleidalen var den høgest målte hastigheta 86 km/t. Det er rett og slett altfor fort, og flaks at det ikke skjer flere ulykker på vegene i Valdres.

Tall fra Utrykningspolitiet for 2020 viser at det blir delt ut flere og flere fartsbøter. I 2020 ble 108 642 bilførere tatt for å kjøre for fort, en økning på 11,8 prosent fra året før. Ifølge Utrykningspolitiet lå Innlandet i første halvår i fjor på topp i antall anmeldelser per innbygger. At det høye antallet fartsovertredelser ser ut til å ha låg preventiv virkning, er urovekkende.

Hvorfor folk har behov for å kjøre for fort, kan man bare unders over. Om man har vanskeligheter med å se skilta som forteller hvor fort det er lov å kjøre, bør man nok ta seg en tur til optiker for å sjekke synet.

Det er gode grunner til at vi har fartsgrenser. Farlige kryss, uoversiktlige veger, dyr som kan krysse vegen eller bilen foran deg som plutselig må bråbremse. Fart skader og dreper. Husk at bilen også kan bremse, ikke bare gi gass.

Kommentarer til denne saken