Gå til sidens hovedinnhold

- Hva slags rev er dette?

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommunen har fått inn bilder av en rar rev på Beitostølen. Nå går diskusjonen; er det en rømling fra en pelsdyrfarm som bør skytes, eller er det en freda fjellrev?

Reven vandrer rundt i hytteområdene på Beitostølen, og virker ikke spesielt sky. Den minner ikke om en vill rødrev, men er større, med gråaktig, tjukk pels. Nå har reven blitt samtaleemne i kommunen og blant reveeksperter:

- Vi fikk inn bilder av den i går, med spørsmål om vi visste hva slags rev dette er. Ut fra bildene kan det se ut som dette er en farmrev som har stukket av fra en oppdrettsfarm. Nå er det ikke mange slike revefarmer i området, men denne har kanskje vandret et stykke, sier skogbrukssjef Tale Nedberg, i Øystre Slidre kommune.

Ligner mest en fjellrev

Odd Harald Nordsveen fra Vang har drevet med pelsdyr hele livet. Han avviser at dette ser ut som en rev som har rømt fra en pelsdyrfarm.

- Dette ligner mye mer på en fjellrev enn en blårev, sier Nordsveen. Han forklarer at det ikke er noen, som han kjenner til, som har hatt blårev i Valdres de siste årene. Blåreven har også andre slags karakteristikker, blant annet en hvit haletipp.

- Er det en rømt pelsrev, er den fredløs, men er det en fjellrev er den freda, påpeker Nordsveen. Han viser til at det er satt ut fjellrev, eller polarrev, blant annet på Dovrefjell.

- Det har også vært fjellrev i Jotunheimen, og ut fra disse bildene syns jeg denne ligner veldig. Reven på bildet er definitivt ikke rødrev eller det som kalles sølvrev. Individet kan være andre- eller tredjegenerasjons blårev, men det er ikke veldig sannsynlig, mener pelsdyroppdretteren.

Uønsket med tamrev

Skogbrukssjef Tale Nedberg forklarer at det er lite ønskelig med tamme rever i naturen, og at dyret mest sannsynligvis ikke vil klare seg så lenge, om det viser seg å være en rev som har rømt fra en pelsfarm.

- Det er klart at slike tamme rever kan finne mye mat rundt i hyttefelt, fra søppelkasser og avfall, og på den måten overleve en god stund, men vi ønsker ikke slike dyr i naturen. Sannsynligvis vil denne reven dø av seg selv etterhvert. Kanskje er det også jegere i området som vil få reven på åte og kunne ta den ut på den måten, sier skogbrukssjefen.

Avisa Valdres har tatt kontakt med Arild Magne Landa hos Norsk institutt for naturforskning, som har lovet oss hjelp med å artsbestemme reven. I påvente av hans svar, tenker journalisten automatisk på komma-setningen «skyt ham ikke, vent til jeg kommer.» Eller var det «skyt ham, ikke vent til jeg kommer.»

Les også: - Dette er sannsynligvis en fjellrev, som er ulovlig å skyte

Kommentarer til denne saken