Gå til sidens hovedinnhold

Hvor utgangspunktet er som galest, blir tidt resultatet orginalest

Jeg så ikke det komme – neppe noen andre heller. På Garlimyrene (1150 moh) er det skiltet med forbudt for turgåere.

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Det er ikke det eneste skiltet. Forbudskilt, stoppskilt og skilt om enveiskjøring pryder området. Og det hele toppet med en utviklet logo – hvis hensikt må være å utvikle turområdet til en merkevare. Det er nesten ikke til å tro.

Vi har i generasjoner hegnet om det norske friluftslivet som noe verdifullt. Og på Beitostølen bruker kommunen og andre entusiaster ressurser på å rive det ned – og ikke bare det – bruker ressurser på å skape en merkevare av ødeleggelsene.

Beitostølen Trail Arena (merk navnet) har ødelagt mye av naturen, ved grøfting og drenering av myrområdene. Fuglelivet er forduftet, mens brukerne har en ganske tørr arena på høyfjellet. Kommunen har ganske sikkert fått og bevilget støtte til anlegget som nærmiljøanlegg. At anlegget ligger nært til Ola-heisen er sant, men å kvalifisere for miljøanlegg fordrer en original tolkning av miljøbegrepet.

Jeg har tidligere kommet opp med mulige løsninger for å bøte på eller bygge bro mellom konfliktene mellom naturressurser og arbeidsplasser. Men det er nok slik at lokalt ligger det i ryggmargen at natur er en ressurs som må utnyttes, mens vi byfolk ofte ser på naturen som noe som ikke er skapt av mennesker og at vi derfor ikke har rett til å ødelegge, men plikt til å ta vare på.

Dessverre tror jeg nå at brobygging er dødfødt. Vi må ha statlige påbud for å hindre uvettet. Det kan ikke være slik at kommuner og lokale kan ture frem som de ønsker på tvers av globale konvensjoner og tap av biologisk mangfold.

I fjellheimen har vi en flott tradisjon å hilse på hverandre ute på tur. Blir hilsningen også borte i skiltvrimmelen om hva som er lov og ikke lov i naturområdene kan vi virkelig trykke Ibsen sitt «hvor utgangspunktet er som galest, blir tidt resultatet orginalest» til vårt bryst. Bare veldig trist!

Les også

Full fart på flotte fjellstier: Beitostølen Trail Arena satser stort på terrengsykling

Kommentarer til denne saken