Hyttebyggerne blir yngre

Tomte- og hyttemesse: Olaf Olstad, Norsk Hyttesenter.

Tomte- og hyttemesse: Olaf Olstad, Norsk Hyttesenter. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

... og velger annerledes enn tidligere generasjoner.

DEL

Innenriks: Hyttebyggerne blir yngre og velger moderne hytter foran tradisjonelle fjellhytter, melder Norsk Hyttesenter foran tomte- og hyttemessen på Hellerudsletta.

40-50 år utgjør majoriteten

– Våre undersøkelser viser at den største gruppen private hyttebyggere er blitt yngre. For noen år siden utgjorde gruppen 50-60 år cirka 40 prosent av de som bygde ny hytte. Nå er det gruppen 40-50 år som utgjør majoriteten. I 2017 utgjorde denne gruppen cirka 40 prosent av alle som bygde ny hytte i Norge. Stadig flere yngre investerer i fritiden sin, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.

7. til 9. september arrangeres stor tomte- og hyttemesse på Hellerudsletta, i «hyttebyen» som ligger like nord for hovedstaden. Messen er lagt til det store hyttesenteret hvor de besøkende kan få inspirasjon gjennom de 29 utstilte hyttene.

– Det blir mer fokus på aktuelle hytter og tomter enn tidligere. Med 22 hytteprodusenter og 40 eksterne utstillere bak denne messen vil det være et enormt utvalg for de som går med planer om å realisere hyttedrømmen eller oppgradere eksisterende hytte, sier Olstad.

60 prosent er tradisjonelle fjellhytter

Hyttebransjens egne undersøkelser som er basert på de norske hytteprodusentene viser at cirka 60 prosent av nye hytter som bygges er tradisjonelle fjellhytter i bindingsverk. Lafthytter utgjør bare cirka 10 prosent, mens «moderne» hytter utgjør 30 prosent.

– Norske hyttebyggere velger i stor grad fortsatt tradisjonelle hytter, men vi registrerer at andelen «moderne» hytter øker. Både ved kysten og på fjellet er trenden større vinduer og mer moderne design, sier Olstad.

– Interessen er fortsatt der for lafthytter, men tallene våre viser at det likevel kun er en liten andel som faktisk velger å realisere hytter i den tradisjonelle norske byggeskikken. Hvorfor det er slik vet vi ikke helt sikkert. Vi gjennomfører undersøkelser hvert år og dette er noe vi ønsker å finne ut mer om, sier han.

Hele 90 prosent av nye hytter som bygges skjer enten på Østlandet, Vestlandet eller i Midt-Norge.

Artikkeltags