Vidalen: Onsdag ble høgstandardhytta til Fosstopp AS offisielt åpnet, med flere inviterte gjester.
Styreleder Tor Ingar Nordby bød på gryterett og brød fra Bakern i Bagn, og roste aksjonærene for at de har våget å satse og for at de har stått på med stor egeninnsats.
I alt er det elleve aksjonærer, blant dem Fossholtmarka Skog DA, som står bak. Fordi dette er et pionerprosjekt har det også vært stor velvilje blant ulike leverandører. De har bidratt ved å sende snille fakturaer. Det er Vassfarbygg og byggmester Nils Ivar Grøv som har satt opp hytta. Men ellers har blant annet Hedda Hytter, Hedalen Hyttesenter, Begna Bruk, Modum Glassindustri, Vyrk, Bohus Leira og Promek bidratt.
Spenstig og innovativt
Daglig leder i Visit Valdres, Erik Engelien, holdt åpningstale og overrakte Valdres-krus til hytta.
– Dette prosjektet med en flott foss inntil hytta er innovativt og spenstig. Ryktet på dette stedet kommer til å gå av seg sjøl. Dette vil også gjøre Vassfaret mer tilgjengelig, sa Erik Engelien, som ble supplert av Hilde Tveiten Døvre i Valdres Næringshage.
Tveiten Døvre ønsket de dristige gründerne bak prosjektet lykke til. Valdres Næringshage har bidratt med kompetanse i forbindelse med blant annet søknader til Innovasjon Norge. Og Innovasjon Norge tente på ideen og har bidratt med lån og tilskudd på to millioner kroner til fase en i prosjektet.
En ny søknad til hytte nummer tre er nå på tur inn.
I Fønus sitt trolske rike
Stig Solbrekken hilste fra Sør-Aurdal kommune. Han mente prosjektet har store muligheter, ikke minst fordi det dreier som ei satsing midt inne i Mikkjel Fønhus sitt trolske rike.
– Kommunen synes det er kjempeflott at dere har gått i gang med dette prosjektet, sa Solbrekken.
Tor Ingar Nordby forteller at de våget å gå i gang med prosjektet fordi Hedalen har kompetanse, beliggenhet og kapasitet til å utvikle det spesielle konseptet opplevelser med fosstopphytter.
– Forretningssida er at vi skal tilby overnatting i moderne, eksklusive og ekte tretopphytter med særegne natur- og kulturopplevelser i nær tilknytning til Vassfaret og Hedalen, sier Nordby.
Fosstopp AS satser på komplette pakketilbud innen natur, kultur, matopplevelser og transport, sammen med opplevelsen i og rundt selve tretopphytta.
– Ved å utvikle og utvide et variert og lokalt forankret opplevelsesbasert reiselivstilbud, kan vi differensiere tilbudet til målgrupper og enkeltkunder for størst mulig kundeverdi, sier han. Det er byggetrinn en som nå realiseres.
Toalett og dusj
Hytta er plassert oppe mot tretoppene, men du behøver ikke være ekorn for å komme deg opp. To solide trapper fører deg opp til en flott veranda og videre inn i hytta.
Hytta har soveplass til fire voksne, med mulighet for to ekstra senger. Her er innredet kjøkken, stue, sovealkove og hems. Det er innlagt vatn, med dusj og toalett og solcelleanlegg med 230 volts strøm. Vatn er innlagt direkte fra borehull og har svært god vannkvalitet.
Energi fra solceller
Solcelleanlegget vil i perioder med gode solforhold produserer strøm til oppvarming av varmt vann.
– Vi er først i Norge på å tilby slike fasiliteter i tretoppene, sier en stolt styreleder.
– Ved å tilby komplett pakke med luksuriøs overnatting og unike aktiviteter i variert og til dels urørt natur, mener vi det kommersielle potensialet for tretopphytter ved inngangen til Vassfaret er stort, nasjonalt og internasjonalt, fortsetter han.
Men hytteprosjektet stopper ikke med bare med denne ene hytta. Byggetrinn to er under planlegginga.
Offentlig velvilje
Fosstopp AS har møtt stor velvilje både fra grunneierne, Sør-Aurdal kommune og fylkeskommunen.
Fosstopp AS fikk en enkeltgodkjenning på å bygge denne første hytta, men har valgt å gå videre med en egen reguleringsplan.
– På fylket hadde de ingen innsigelser, bar en kommentar på at vi blir det første tretopphytteselskapet som lager egen reguleringsplan, sier Nordby.
Hyttene i det videre prosjektet vil bli plassert spredt innen et område på 150 dekar, 450 meter over havet og langs elva Aurdøla. Aurdøla er en betegnelse som brukes om den nedre delen av Vassfarelva før den renner sammen med Urula.
Forbi hytta er elva midt i sin to kilometer ville ferd fra dalbunnen av Vassfaret, 550 meter over havet og ned til dalbunnen av Hedalen.
Tømmerfløting
Fram til 1967 var det tømmerfløtere som jobbet med tømmerstokker i fossestryket ved hytta. Hytteturister i området kan derfor også lære om interessant kulturhistorie knyttet til vassdraget.
Kombinasjonen av fossestryk, stillere partier, kulturminner fra tømmerfløting skådammer og steinmurer gir en rekke spennende muligheter, forskjellig i ulike årstider og med varierende vannstand.
Vinterstid ønsker Fosstopp AS å satse på hundekjøring, og guida turer på truger og ski.
Ørneflag på 1243 meter
– Fjellet Ørneflag seks kilometer unna, som er 1243 meter høgt, egner seg godt for en randonnéetur, og man kan ta på seg skiene rett utenfor hytta og gå til toppen. Turen tar om lag 3,5 timer avhengig av vær og føre, forteller Tor Ingar Nordby. Men det er foreløpig ikke tilrettelagt for skiløyper, da dette området ligger innenfor Vassfaret og Vidalen landskapsvernområde.
Sommertid satses det på guida fotturer og fisketurer, og utleie av sykler. Hele Vassfardalen ligger åpen, og i lett terreng kan man sykle ca. 2,5 mil i nydelig natur.
De mer ekstreme har rikelig tilgang på stier og skogsbilveger som strekker seg oppover bratte lier til snaufjellområdene.
Bygde bru over elva
Tor Ingar Nordby forteller at selskapet bak hytteprosjektet også har valgt å gjøre et ekstra grep for å gjøre området mer tilgjengelig.
I høst bygde de ei bru over elva 1,7 kilometer lenger oppe. Det gjør at man kan spasere inn i Vassfaromrpådet også når man reiser innover på denne sida av elva.
Les merHER.