Gå til sidens hovedinnhold

Hyttevaldrisen Jan Kærup Bjørneboe klar med romandebuten: – Boken er litt sår og vemodig, men også preget av humor og underfundighet

Jan Kærup Bjørneboe (66) er hyttevaldris og har tidligere gitt ut to omfattende sakprosabøker om hjernen. Han har selv parkinson, men lever et aktivt liv til tross. Nå debuterer han som romanforfatter.

KULTUR: Bjørneboe har tidligere fokusert mye på hjernens funksjon i sine bøker "Shaken not stirred - Parkinson og gleden med livet" og "Hjernen - på godt og vondt". I denne romanen utforsker han temaet ensomhet, og boken "En rak mann" tar for seg en ensom mann i sekstiårene.

– Hjernebøkene og foredragene har ført til at jeg møter mange mennesker. Alt fra de fremste professorer innen nevrologi til den sykeste pasient. Det som slo meg i flere av disse møtene var at det er mange personer som føler seg ensomme. Enten i perioder eller permanent. Undersøkelser viser at nesten 20 prosent av oss opplever dette. Jeg besøkte også et ensomt menneske sammen med Frelsesarmeen, og som jeg portretterte i en av bøkene. Etter alle disse inntrykkene, fikk jeg ideen til romanen «En rak mann.»

Les også

Du har Parkinson, hva nå?

Sår, vemodig, humor og underfundighet

Ensomhet er et stort problem i alle land. I Norge regner man med at det er ca. 70 000 ensomme med de ulemper og helseplager dette medfører for den enkelte og samfunnet.

– Romanen «En rak mann» tar for seg livet til en ensom mann i sekstiårene. Han i blokk, røyker og spiser det meste av sin mat på det han selv mener er en Michelin-restaurant fordi bensinstasjonen selger dekk ved samme navn. Boken er litt sår og vemodig, men også preget av humor og underfundighet.

Bjørneboe forteller at romanen fremstår i jeg-form og leseren får et innblikk i hans liv både i fortid og nåtid. Mannens beste venn er en undulat som heter Rak oppkalt etter komponisten Rakhmaninov, som er den ensomme mannens helt i og med at klassisk musikk er hans store lidenskap.

– Boken henvender seg selvfølgelig til menn seksti pluss, men for all del; jeg tror så vel partnere som voksne barn, vil kjenne seg godt igjen i det som skrives i «En rak mann.»

Kommentarer til denne saken