Verdens første VM i is-maraton

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I midten av mars blir Tisleifjorden arena for det som omtales som verdens første VM i maraton på is.

DEL

Gol/Nord-Aurdal: Arrangementet med navn Icebug Frozen Lake Marathon 2019 holder sted 16. mars, og er åpent for alle. Det blir både halvmaraton og fullmaraton med kapasitet til 500 deltakere. I tillegg arrangeres tidenes første VM i isløp, så også eliteløpere blir å se på isen.

Ville egentlig benytte Strandefjorden

Geir Jarle Bjørneng er teknisk arrangør av ismaraton og daglig leder for arrangørselskapet Springtime Event. Han fikk idéen til å arrangere et vinterløp etter å ha sett en video som Icebug hadde laget der de trente på en innsjø bak kontoret sitt i Sverige. Testløpet med halvmaraton ble arrangert på Tisleia i april 2018.

Han forteller til Hallingdølen at Tisleia ikke var førstevalget. Drømmen var å arrangere løpet på Mjøsa, Norges største innsjø - men de ble frarådet å arrangere noe på is der. Med hytte i Valdres undersøkte Bjørneng også om Strandefjorden kunne brukes, men henvendelsen der ble aldri besvart. Deretter ble bilbanen i Tisleifjorden nevnt som en mulig arena, og 16. mars stiller altså per nå 100-200 løpere i startstreken.

Løpet ble markedsført under New York Marathon i november og fikk god respons. Allerede første dagen var det påmeldt 20 personer fra hele verden, og Bjørneng estimerer rundt 100 eliteløpere og deltakere fra 20-30 forskjellige land når mars kommer og startskuddet går. Er du utrent kan du starte å trene nå og akkurat overleve halvmaraton.

Benyttes vanligvis av biler

Isbanen benyttes vanligvis av bilindustrien til både vintertest av bildekk og biler. I tillegg er også politiet oppe og trener med biler hvert år. Isen er omtrent 80 cm tykk og tåler 30 tonn - det skal dermed ikke være grunn til bekymring. Det vil dog være trygghetseksperter på plass for å garantere at isen holder, i tillegg til at det vil være et testløp i forkant av selve løpet.

Artikkeltags