– Det er foreløpig umulig å si om nordmenn kan reise til Europa i sommer med gamle pass, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til P4-nyhetene.

I hele vår har det vært lang ventetid på passtime, og flere tusen nordmenn har ikke fått fornyet passet sitt.

– Kan ikke love at dette kommer i mål

Tidligere i juni ba derfor justisministeren EUs innenriksministre godta at nordmenn får reise med pass som har gått ut på dato, i sommer, men hun sier at det ennå er for tidlig å si om dette ordner seg.

– Jeg kan fortsatt ikke love at dette kommer i mål, men vi har god dialog med våre ambassader og myndigheter i noen land som har svart oss, sier Mehl.

Nye nødpassregler

Politiet meldte tirsdag at det gjøres ytterligere justeringer på kravene for å få utstedt nødpass. Fra onsdag kan de som har bestilt reise til og med 1. juni søke.

– Det kan også barn under 18 år, som har bestilt reise etter 1. juni, skriver politiet på sine nettsider.

For å hjelpe barnefamilier

– Ved å utvide kriteriene ønsker vi spesielt å hjelpe barnefamilier. Vi ser at det er mange barn som har utløpte pass, eller aldri har hatt pass. Nå håper vi at flere familier får tatt ferieturen til utlandet, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

– Men jeg må understreke at det ikke er sikkert at alle får, og jeg ønsker å forberede alle på at det kommer til å bli køer, sier avdelingsdirektøren.

Les også

– Det er ikke så jævlig gøy å være en gjeng på reise, og alltid være den som blir stoppa i kontrollen