Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen Beyoncé uten Beethoven

Artikkelen er over 2 år gammel

Gratis familiedag i Beethovens tegn med Arve Tellefsen, egen talentkonkurranse, Traktor-«Testosteron», frihetskamp, folkemusikk, hundekjøring og rakfisk er blant ingrediensene under Hemsingfestivalen 2020.

OSLO: I tillegg til medbrakt mat fra festivalhotellet Nythun og rakfisk fra Noraker Gård, ble det på Sentralen i Oslo tirsdag kveld sjølsagt budt på musikalske smakebiter av hva publikum kan vente seg under festivalen som går av stabelen i Aurdal fra 19. til 23. februar neste år.

Hyller friheten og Beethoven

Ragnhild og Eldbjørg Hemsing ønska sjøl de om lag 45 tilhengerne som hadde tatt turen velkommen med toner av Ludvig van Beethoven i samspill med cellist Dorran Alibaud. Musikkvalget var selvsagt ikke tilfeldig.

– Beethoven var en som brøt med vedtatte konvensjoner, innleda søstrene, som kunne avsløre at den verdenskjente komponisten, som de sjøl betegner som «en av musikkens største frihetsforkjempere», vil bli løfta fram når tema for neste års festival er «frihet og forvandling».

Fiolinklingende familiedag

Da Ragnhild og Eldbjørg videre skulle presentere artistlista og innleda med neste års fiolinister, var det i tillegg til dem sjøl, ingen ringere enn Arve Tellefsen og nok en fiolinvirtuos fra eget dalføre, for første gang på Hemsingfestivalen, Guro Kleven Hagen, som ble annonsert.

Norsk klassisk musikkmiljøs «grand old man», Arve Tellefsen, er blant dem som skal bidra til å løfte fram Beethoven – og det for det aller yngste publikummet.

Festivallørdagen inviterer nemlig Hemsingfestivalen for første gang til åpen familiedag, i samarbeid med Aurdal IF, ved Frikar-Smia med aktivitetsløype med alt fra langrenn til instrumentspilling, pølsefest og påfølgende gratiskonsert der Tellefsen sammen med skuespiller Liv Bernhoft Osa, Valdresstrykerne og andre festivalmusikere formidler «eventyret om Beethoven».

– Eldbjørg og jeg ble tidlig introdusert for ulike typer musikk, og det tror jeg er veldig viktig for barn. Det hadde ikke vært noen Beyoncé uten Beethoven – alt henger sammen. Dessuten var jo Mozart bare barnet da han sjøl begynte å komponere musikk, så det handler også om å uttrykke seg, sier Ragnhild.

Egen talentkonkurranse

I tillegg til å invitere hele bygdas befolkning med på festivallivet, ønsker de to fiolinspillende, festivalarrangerende søstrene også å gi tilbake på annet vis, ved å gi unge talenter en plattform.

– Vi var sjøl heldige og fikk tidlig mulighet til å spille med profesjonelle musikere. Det ga oss mye. Neste år, som tidligere, er Valdresstrykerne med på festivalen. Nå ønsker vi å ta talentutviklinga et hakk videre, forteller Ragnhild. I oktober sitter hun sjøl i juryen sammen med representanter fra Barratt Due musikkinstitutt, der Hemsing-søstrene sjøl har vært elever, når tre unge klassisktalenter skal plukkes ut. De utvalgte talentene skal få opptre under festivalen samt få en eksklusiv mesterklasse med henne sjøl.

Traktor med «Testosteron»

I tillegg til et vell av klassiske musikkopplevelser, servert av lokale, nasjonale og internasjonale stjerner – også at det mer ukonvensjonelle slaget, i form av låvekonsert med ensemblet Traktor som skal by på «Testosteron» – er også folkemusikken representert under Hemsingfestivalen ved Marit Karlberg og Frank Rolland. På menyen for øvrig står alt fra guida skitur til hundekjøring. Ved festivalhotellet Nythun blir det konserter til både frokost, lunsj og middag, og på Noraker Gård blir det egne bordseter for rakfiskservering, «Rakfisk Forte Fortissimo».

Kommentarer til denne saken