For der meglertoppene og økonomene karakteriserer boligmarkedet i Oslo som dalende, opplever vi i Valdres stort sett et velfungerende og godt boligmarked. Hittil i år har boligprisene i Valdres steget med over 5 prosent.

Det er mange som ønsker å flytte til Valdres fordi det er rimeligere å kjøpe seg bolig, og her kan førstegangskjøpere få boliger som de kan klare økonomisk. Som du skjønner er boligmarkedet stabilt og velfungerende, og vi opplever faktisk et underskudd på boliger for å møte markedet i visse områder. Markedet i Valdres har ikke de samme faktorene som i storbyene. De som skal kjøpe og selge her skal det uavhengig av pris.

Mange har fått øynene opp for fordelene med hjemmekontor, og en av grunnene til at flere ønsker å bo i distriktet, er at det er lettere å ta med seg jobben hjem. Det er videre verdt å nevne at vi i Valdres har en langt raskere omsetningshastighet i år sammenliknet med 2021. Per oktober var omsetningshastigheten på 43 dager, mens den i fjor var på 71 dager.

Så noen krise er det definitivt ikke. I Valdres er vi fortsatt rikelig på plussiden – det er med andre ord ingen grunn til å være bekymret.

Det som skaper uro, er i stor grad at media ofte ikke skiller mellom markedet i Valdres og i andre deler av landet. Markedet i de store byene får all oppmerksomhet. Vi må huske på at Valdres er et sted hvor folk hovedsakelig flytter til for å bo, og vi ikke har så mange boligspekulanter som kan være en påvirkende faktor. Vi ser derfor at ved tregere marked i de større byene, ruller og går salgene her. Det siste året har vi også omsatt rekordmange landbrukseiendommer, noe som er svært gledelig.

Å spå boligmarkedet er ingen enkel oppgave, men av det spåkulen min viser, trenger ikke folk å få puls av prisutviklingen fremover. Prisene vil fortsette å holde seg stabile og gode.