Gå til sidens hovedinnhold

-Mitt fokus er på driften fra dag til dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Jørand Ødegård Lunde har sittet i styret for Innovasjon Norge i åtte år, de to siste årene som nestleder. Hun ble rekruttert inn i styret i egenskap av å være den hun er. I denne sammenheng representerer hun verken fylket, Valdres Natur-og Kulturpark der hun er daglig leder, eller Valdres. Nå har hun plutselig rykket helt til topps som styreleder i selskapet med 700 ansatte og 7.2 milliarder i omsetning, etter at styreleder valgte å trekke seg med umiddelbar virkning søndag 4.mars. De fleste som følger med på nasjonale nyheter har fått med seg støyen rundt selskapet. Det hevdes at styret ønsket å kaste Anita Krohn Traaseth som leder av bedriften. Men at statsråden grep inn. Nå pågår en kamp om sannheten i offentligheten. En kamp Jørand Ødegård Lunde verken kan eller vil delta i. Hun uttalte i en mail til Aftenposten søndag at styret har tillit til daglig leder. Det er fortsatt alt hun vil si til media på vegne av styret i den saken.

Viktig jobb

- Det er helt avgjørende for meg å ikke bidra til spekulasjoner, sier Jørand Ødegård Lunde til avisa Valdres. Hun tar ansvaret som styreleder på stort alvor, og løser de oppgavene som følger med fra dag til dag. Hun presiserer at hun skjøtter sine oppgaver i VNK på vanlig vis, og at jobben som styreleder går på hennes fritid. Hun skiller skarpt mellom de oppgavene, og hevder med styrke at det går fint for en kort periode.

-Jeg behøver ikke å reise til Oslo for å fungere som styreleder. Styremøte har vi bare en gang i måneden. Mellom møtene kan vi kommunisere på telefon, skype og via mail. Jeg regner ikke med å måtte møte fysisk i Oslo før eiermøtet i april, sier hun til avisa.

-Innovasjon Norge er et stort og kompetent og veldrevet selskap uten behov for en styreleders stemme i den daglige driften. Styret skal jobbe med strategier og overordnede temaer. Det kreves ikke at jeg sitter på noe kontor og signerer papirer, sier Jørand Ødegård Lunde. Hun innrømmer at situasjonen er spesiell, og at den krever fokus. Hun er glad for at hun har så lang fartstid i dette styret, det er nyttig når det stormer i media. Hun er opptatt av å tenke og agere rasjonelt og holde god kontakt med styret og administrasjonen i tiden frem mot valget på ny styreleder som finner sted den 3.mai.

Med videre?

Avisas Valdres spør om Jørand Ødegård Lunde er kandidat til styreledervervet på permanent basis. Til det svarer hun at hun ikke har tatt stilling verken til ledervervet, nestledervervet eller noen annen videre rolle i styret. Hun påpeker at åtte år i styret allerede er lang tid i et slikt stort selskap. Om hun skal vurdere et videre engasjement er et hypotetisk spørsmål, inntil valgkomiteen har bestemt seg for hvilken styresammensetning de ønsker.

-Jeg har ingen påvirkning på valgkomiteens arbeid, og ønsker heller ingen slik påvirkning, sier hun.

Kommentarer til denne saken