Jahr: Glad for hver dag uten smittede. Forklarer hvorfor folk som har vært i utlandet ikke lenger testes

Kommuneoverlege Per Einar Jahr jubler litt over hver dag uten nye smittede

Kommuneoverlege Per Einar Jahr jubler litt over hver dag uten nye smittede

Tallet på smittede i Nord-Aurdal er fortsatt fem etter at også fredagens tester er gjennomgått. Kommuneoverlege Per Einar Jahr jubler litt over hver dag uten nye smittede. Samtidig som han er overbevist om at det er flere i Valdres som er smittet uten å være testet.

DEL

Fagernes: Avisa Valdres ble i helgen kontaktet av et par fra Valdres som kom hjem fra utlandet for snart to uker siden, i et overfylt fly. De bor i hver sin Valdres-kommune. Begge har hatt feber og vondt i ryggen og opplever sjansen for å ha koronaviruset for å være overhengende. Likevel blir de ikke testet. Og lurer på hvorfor.

– De testes ikke fordi de ikke er i målgruppene som nå gjelder, sier Jahr. Nå er det helsepersonell med luftveisymptomer som skal testes. Og personer som ligger på sykehus eller er på vei til sykehus med luftveisymptomer. I tillegg er en ny målgruppe kommet med, det er folk over 65 år med underliggende alvorlig sykdom.

Er selv testet

Jahr har ingen problemer med å forstå at noen er frustrert over manglende testing. Han slår fast at selv om Norge tester mange i forhold til de fleste andre land, så er det ikke kapasitet til å teste alle grupper. Og han understreker nok en gang at det uansett ikke finnes noen behandling mot viruset.

– Har du klare symptomer som paret beskriver skal du i 14 dagers karantene. og ikke gå ut før du har vært symptomfri i to dager. Du skal være helt frisk, ikke bare nesten frisk, understreker han.

Jahr er selv testet. Det var han pålagt, i og med at han som er helsearbeider ble forkjølet.

– Jeg var aldri veldig bekymret på egne vegne. Og jeg testet negativt, jeg er bare litt normalt forkjølet, sier Jahr. Som gikk i karantene han som som så mange andre.

Kan reise hjem i helga

En annen innbygger i Valdres har fortalt om hvordan han ikke turte å reise hjem fra brakka i Oslo denne helga. Han er ukependler, og vil absolutt ikke bidra til å dra smitte fra et område til et annet. Han har forsøkt å få klare råd, uten å lykkes.

– Mannen kan reise frem og tilbake. Han høres ut som en forsiktig og omtenksom kar. Det finnes ikke noe forbud mot å reise mellom Nord-Aurdal og Oslo. Og med en slik innstilling klarer han helt sikkert å forflytte seg uten smittefare, mener Jahr.

Glad for tilbudet i Vang

Nord-Aurdal er den eneste kommunen i Valdres som har smittede så langt. Jahr sier han er veldig glad for at vi nå har på plass en interkommunal smitteavdeling i Vang. Han er overbevist om at den vil bli viktig i dagene og ukene som kommer.

– Er det aktuelt å plassere noen av de fem i Nord-Aurdal som allerede er smittet, i Vang?

– Det ønsker jeg ikke å svare på av personvernhensyn, sier Jahr.


Artikkeltags